Nová opatření v praxi

1109

Provozovatelé a majitelé přerovských restaurací zaznamenali od pondělí prvního listopadu, kdy začala platit nová pravidla pro kontroly bezinfekčnosti, úbytek hostů o třicet procent a někde i o víc než padesát procent. Z obavy ze ztráty zákazníků a protiprávního jednání se nájemce jednoho gastronomického zařízení rozhodl protiepidemická opatření ignorovat. A není sám, komu se nechce přezkoumávat certifikáty o očkování, testu nebo prodělaném onemocnění covid-19.

Jestli je host očkovaný, testovaný nebo po covidu, musí nově sledovat sami provozovatelé podniků. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví kvůli sílící epidemii koronaviru. 

„Vždycky, když se začne něco dít, tak od restaurací. Já nechápu, proč? Tak tady lidi nemůžou sedět a do marketu můžou chodit a zrovna ti co jsou ohrožená skupina,“ nechápe situaci Petr Schneider, provozovatel restaurace Aniččin dvůr.

Nová protiepidemická opatření se nezamlouvají provozovateli přerovské restaurace Na Jižní.

„Nechceme od lidí, aby nám říkali, jestli jsou nebo nejsou očkovaní nebo testovaní. Nechceme po nich nic. My jsme restaurace. Nás zajímá, jestli k nám lidi přijdou, jestli jim u nás chutná. Po konzultaci s právníky jsme se rozhodli pro tento přístup,“ uvedl František Karger, provozovatel restaurace Na Jižní.

„Já nejsem žádný orgán, abych tady lustroval lidi. Od samého začátku je to vymyšlené špatně. Navíc každý mi může ukázat, co chce. Teď musí hrčet tiskárny a kopírky,“ dodal Petr Schneider z restaurace Aniččin dvůr.

Střední škola gastronomie a služeb v Přerově provozuje restauraci Bečva, která je určená pro odborný výcvik žáků. I tady od pondělí zaznamenali úbytek hostů až o padesát procent.

„Koneckonců nejsme jenom restaurace, ale také škola. Máme žáky, kteří se tady vzdělávají, jdeme jim příkladem. Proto se snažíme dodržovat všechna platná nařízení. Když někdo nemá potvrzení, bohužel ho neobsloužíme. Poslední možností je samotest před vstupem. To umožňujeme,“ uvedl Martin Kovář, ředitel Střední školy gastronomie a služeb Přerov.

„Přidalo nám to práci. Zdržuje nás to hlavně přes polední výdej menu. Nejsme tak rychlí, ale musíme to dělat a děláme to,“ zkonstatoval Peter Chantúr, majitel restaurace U Slunce.

Lidé do pondělí ruší objednávky na oslavy narozenin, svatby či výroční setkání.

„Pro nás jsou velké akce důležité. Tento týden nám odpadla akce, kde mělo být sto lidí. Příští týden tady měla být svatba s desítkami lidí, odpadla,“ posteskl si Martin Kovář.

S nařízenými kontrolami bezinfekčnosti přišlo i zpoplatnění testů a zkrácení doby jejich platnosti, návštěva restaurace, hospody či baru se tak prodraží.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here