V areálu přerovského hřbitova vznikne retenční nádrž na dešťovou vodu

996

Pět set kubíků pitné vody se ročně vypotřebuje na zálivku hrobových míst v areálu Městského hřbitova v Přerově. To by mělo skončit po vybudování retenční nádrže na dešťovou vodu. Projekt na ni je už několik měsíců hotov a nyní se radní rozhodli vyhlásit výběrové řízení na dodavatele stavby.

Nádrž, zachycující dešťovou vodu, by se mohla stát součástí přerovského hřbitova. Dešťovka by sloužila návštěvníkům k závlaze hrobů, na kterou se teď běžně používá pitná voda. Přerovští radní na svém jednání 24. června schválili zadávací podmínky a vyhlášení veřejné zakázky na realizaci této akce. „Podle projektanta přijde vybudování retenční nádrže, manipulační plochy a automatické tlakové stanice na 6 milionů 865 tisíc korun. Požádali jsme Ministerstvo životního prostředí o dotaci, která by v ideálním případě mohla pokrýt 85 procent celkových výdajů,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Retenční nádrž se začne stavět  v prostoru před smuteční síní jen za předpokladu, že bude žádost úspěšná a město získá dotaci, která pokryje alespoň 70 procent způsobilých výdajů. Nádrž je koncipována jako železobetonová jímka o několika polích, která jsou vzájemně propojena, do ní jde podle projektu potrubím dešťová voda z manipulační plochy a z dešťových svodů smuteční síně. Voda následně putuje z jedné nádrže do druhé a v konečné fázi má být využita pro zálivku hrobových míst, a to propojením na vybudovaný rozvod ve staré části hřbitova Kapacita retenční nádrže je 85 metrů kubických vody. Pro zajímavost, ročně se na hřbitově vytočí na závlahu hrobů 500 kubíků pitné vody.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here