Pandemie koronaviru dopadá plnou silou na majitele a provozovatele přerovských restaurací. Tři námi oslovené podniky jsou na přibližně 20 procentech své běžné tržby. Prostředky získané díky provozu výdejních oken a rozvozu jídel nepokryjí často ani zálohy na energie. Jak dlouho v tomto stavu dokážou udržet podniky v chodu, si jejich majitelé netroufají odhadnout.
Přerovské restaurace U Labutě, U Bukáčků a Aniččin dvůr připravovaly běžně stovky jídel denně, v době oběda tady byl problém najít místo k sezení a večer sem lidé vyráželi na pivo i jídlo. Aktuálně zůstali v podnicích jen zaměstnanci a pro jídlo sem každý den přijde několik desítek lidí. Jak dlouho vydrží při současných tržbách fungovat, nedokážou majitelé restaurací v tuto chvíli odhadnout.
Státní pomoc na platy zaměstnanců je podle majitelů restaurací komplikovaná, vyplácí se až zpětně a nedá se na ni spolehnout. Provoz restaurací tak jejich majitelé dotují z dříve ušetřených financí nebo z jiné podnikatelské činnosti.
Více informací se dozvíte ve videoreportáži.