Měli informace a nedělo se nic, tvrdí ženy na adresu přerovské „sociálky“

1908

Zpráva z minulého týdne o tříleté holčičce, kterou její opilá matka přenechala strážníkům městské policie, vyvolala vlnu reakcí. Dvě ženy z dívenčina okolí se rozhodly vystoupit před kamerou. Shodně se domnívají, že se dalo celé situaci předejít.

Jedna z žen, která chtěla zůstat v anonymitě, zná malou dívenku od narození. „Poprvé, když jsem kontaktovala sociálku bylo Viktorce zhruba devět měsíců. Upozorňovala jsem mailem. Bylo mi odpovězeno, že to prošetří. Upozorňovala jsem, že malou nechává sama, nemá kde s ní bydlet. Byla už na šestém nebo sedmém podnájmu. Malá neměla svůj pokojíček, svoje zázemí. Neměla nic. Byla pořád někde v cizích rukách, pořád někde u někoho přespávala. A nic se nedělo. Potom, když už byla starší, tak jsem opět na to upozorňovala, že se malé může něco stát. Sociální pracovnice už ani  neodpověděla a prostě nedělo se opět nic,“ uvedla žena.

„Měli dostatek informací od sousedů, kamarádů i od rodiny, od samotné babičky,“ doplnila Lenka Němčáková.

Když koncem února letošního roku anonymní oznamovatel zaslal sociálním pracovníkům přerovského magistrátu sérii fotografií, na kterých je zachyceno malé dítě v hloučku lidí u nákupního centra, události nabraly rychlý spád. Úředníci se obrátili na městskou policii s žádostí o ztotožnění matky a dítěte. Strážníci jejich pohyb v ulicích města zdokumentovali a materiály předali kompetentním osobám. Zhruba za týden narazili na stejnou dvojici u přerovského supermarketu.

„Zjistili, že žena je silně podnapilá. Uvedla strážníkům, že o dítě nemá zájem. Ti začali ihned jednat. Zkontaktovali pracovnice sociálně – právní ochrany dětí (OSPODu), které sehnaly náhradní ubytování a začaly v této kauze jednat,“ řekl Miroslav Komínek, zástupce ředitele Městské policie v Přerově.

„O případu jsem se dozvěděl druhý den ráno z médií. Vzápětí jsem kontaktoval paní vedoucí odboru a celý postup pracovnic sociálně –právní ochrany dětí jsme spolu probrali a oba jsme konstatovali, že postupovaly správně. Odebrání dítěte je vždycky až ta poslední a krajní možnost. Rozhoduje o ní okresní soud a my se snažíme v každém případě takové situaci předejít. Stojíme vždy na straně dítěte a rodiny,“ okomentoval situaci tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch.

Lenka Němčáková zvažuje podání stížnosti na postupy pracovníků orgánu sociálně – právní ochrany dětí přerovského magistrátu u nadřízených institucí a veřejné ochránkyně práv – ombudsmanky Anny Šabatové.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here