V Přerově se v sobotu setkali mladí křesťané

1660

Přibližně tisíc mladých křesťanů z olomoucké arcidiecéze se v sobotu setkala v Přerově. Celodenní program zahrnoval přednášky, workshopy nebo diskuze. Hlavní část se konala v hale Spartaku, pro páteční předprogram zapůjčila prostory Základní škola U tenisu.

Pravidelná setkání mladých křesťanů na diecézní, celostátní nebo celosvětové úrovni založil v roce 1984 papež Jan Pavel II. V devadesátých letech se takto začali scházet i mladí lidé v rámci České republiky. Letošní setkání mladých z olomoucké arcidiecéze proběhlo právě v Přerově.

„Z celé arcidiecéze z 21 děkanátů přijeli mladí sem do Přerova, aby se setkali s otcem arcibiskupem a s biskupy. A kromě toho pro ně byl připraven také program, ať už to byly přednášky o identitě, vztazích, o různých palčivých otázkách, které je zajímají. Mohli zde ale také slyšet vyprávění o světovém setkání v panamě, kde někteří z mladých byli a setkali se s papežem Františkem,“ popsal hlavní organizátor Marek Poštulka.

„Cílem je samozřejmě dát mladým v církvi prostor, na druhé straně je zároveň povzbudit a dát jim příležitost k tomu, aby i ti, kteří žijí v malých společenstvích zakusili širší společenství mládeže, protože k mladým to patří. Dnes máme téma: „jsem služebnice Páně“ – tedy myšlenka ze zvěstování, Mariina reakce na boží povolání,“ popsal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Setkání na úrovni arcidiecéze se koná jednou za dva roky, naposledy se mladí lidé setkali v roce 2017 ve Zlíně a před tím v roce 2015 v Prostějově. „Děkanát Přerov je rád, že může hostit setkání mládeže, protože během té přípravy se ukázalo, že nebylo potřeba jen dobrovolníků z řad farnosti, ale je třeba vzpomenou, že nám hodně pomohlo vedení školy, kde byl předprogram i vedení TJ Spartaku, že jsme tady mohli setkání uskutečnit. Zapojit se musela i policie, takže tyto všechny složky, které měly co do činění s tímto setkáním, mě velice překvapily tím, že byly ochotné a vstřícné tomuto setkání, i když nikdo nevěděl přesně do čeho jde,“ zhodnotil přerovský děkan Josef Rosenberg.

„Město Přerov přivítalo setkání mládeže z celé olomoucké arcidiecéze, já jsem moc rád, že se mladí potkávají a doufám, že to setkání se v nějakých brzkých letech znovu v Přerově uskuteční,“ dodal přerovský primátor Petr Měřínský.

Mladí lidé se v rámci katolické církve setkávají jednou za pět let také na celostátní úrovni, naposledy to bylo v roce 2017 v Olomouci. Jednou za tři roky se koná celosvětové setkání s papežem, nejbližší proběhne v roce 2022 v Lisabonu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here