Obytný dům na “Jižní“ praská

1362

V obytném domě na Jižní Čtvrti I/21 v Přerově od loňského léta praskají zdi, stropy a podlahy. Trhliny jsou patrné také v sádrových terčích, které do objektu začátkem října loňského roku umístil statistik, aby bylo možné sledovat pohyb objektu v čase. Podle obyvatel domu je nejvyšší čas situaci řešit, protože praskliny se už rozšířily natolik, že je skrz zeď vidět na ulici.

Manželé Skrovní žijí v bytě v nejvyšším patře domu. Vloni se pustili do jeho rekonstrukce. Zrenovovali ale pouze ložnici. Na zdech a stropě pokoje se záhy objevily trhliny. Ty dnes mají ve všech místnostech.

„V ložnici byla jedna maličká prasklinečka a teď už se to rozjelo. Máme to všude. V koupelně nám začaly praskat kachličky,“ uvedl Petr Skrovný.

„V koupelně ani nemůžeme otevřít ventilačku. To okno je zkřížený. Na chodbě domu je vidět skrz zdi a okna tady už nejdou vůbec zavírat,“ doplnila Naděžda Skrovná.

Vlastníkem domu je město Přerov. To má k dispozici vyjádření statika, podle kterého stav objektu negativně ovlivňují dva faktory – jílovité podloží a dlouhodobé sucho.

My opravdu monitorujeme ten stav. Zadali jsme projektovou dokumentaci, která doprojektuje statické sepnutí budovy, což je nutné pro záchranu domu. Ta dokumentace by měla být předána začátkem ledna. Akce je finančně krytá,“ sdělil Michal Zácha, náměstek primátora.

„Provozní technici města stav každý měsíc monitorují. Zatím nejde o havarijní stav, což konstatuje statický posudek. Nicméně situace se bude řešit v příštím roce,“ řekla Lenka Chalupová, tisková mluvčí města.

Odbor řízení projektů a investic přerovského magistrátu zpracovává projekt na statické zajištění bytového domu Jižní čtvrť I/21 v hodnotě jeden milion a 200 tisíc korun, dalších zhruba pět milionů bude stát samotná realizace.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here