Krajský soud potvrdil, že Marek Dostál je vinen ze sexuálního nátlaku, politik dnes akceptoval výzvu k  ukončení členství v  ODS, v zastupitelstvu ale zůstane

969

Olomoucký krajský soud potvrdil v pondělí 18. listopadu roční podmíněný trest s dvouletým odkladem za sexuální nátlak pro bývalého přerovského radního a současného zastupitele za  ODS Marka Dostála. Kromě toho musí Marek Dostál ženě zaplatit padesátitisícové odškodné. Stejný verdikt vynesl přerovský soud letos v červnu. Marek Dostál s rozsudky nesouhlasí, dnes ale akceptoval výzvu ODS na ukončení členství ve straně. Přerovským zastupitelem chce nadále zůstat.


Marek Dostál se necítil vinen po rozsudku okresního soudu a nesouhlasí ani s verdiktem odvolacího krajského soudu. „Budu dál bojovat za očištění svého jména. Status chráněné osoby byl v tomto případě zneužit. V každém případě se budu bránit dalšími zákonnými způsoby, to znamená dovolání a  Ústavní soud,“ okomentoval rozsudek obviněný politik Marek Dostál.


To, že se Marku Dostálovi zatím nepodařilo očistit své jméno, se odráží i v jeho další politické kariéře. Už vloni kvůli kauze rezignoval na funkci přerovského radního a nyní vystupuje i z ODS. „Místní rada společně s klubem zastupitelů Marka Dostála vyzvaly, aby rezignoval na mandát člena Zastupitelstva města Přerova a ukončil své členství v Občanské demokratické straně,“ uvedl předseda Regionálního sdružení ODS Přerov Michal Zácha.


Já jsem akceptoval výzvu místní ODS a odstupuji ze všech funkcí v ODS. V zastupitelstvu budu ale dále pracovat jako nezařazený. V průběhu kauzy jsem cítil obrovskou podporu od lidí, kteří mě volili. Dali mi jednoznačně najevo že chtějí, abych v zastupitelstvu zůstal a já to rád učiním,“ prozradil své rozhodnutí Marek Dostál.

S tím, aby Marek Dostál zůstal v zastupitelstvu nesouhlasí opoziční zastupitelka za Společně pro Přerov Helena Netopilová.
„Já jsem jednoznačně už dlouhou dobu přesvědčena o tom, že by měl odstoupit. A když teď potvrdil rozsudek i krajský soud, tak myslím, že by neměl váhat a měl by ze zastupitelstva odejít. O této záležitosti budeme jednat na zítřejší schůzce Společně pro Přerov a pak se rozhodneme, co dál. Ve hře je varianta, že budeme navrhovat odstoupení pana Dostála ze zastupitelstva,“ konstatovala opoziční zastupitelka za Společně pro Přerov Helena Netopilová

Situací se bude zabývat zastupitelský klub Hnutí ANO, které je koaličním partnerem ODS. „Panu Dostálovi sice může někdo něco doporučit, to ano, ale je na svobodném rozhodnutí každého zastupitele, zda složí nebo nesloží mandát a my budeme toto jeho svobodné rozhodnutí respektovat. Já se s ním samozřejmě budu chtít potkat a hovořit o tom, jak si představuje další spolupráci v rámci koalice, protože Marek Dostál je podepsán pod koaliční smlouvou, stejně tak, jako dalších sedmnáct koaličních zastupitelů,“ uvedl předseda Oblastní organizace Hnutí ANO Přerov Petr Vrána.


Jak dnes pro Televizi Přerov Marek Dostál uvedl, počítá s tím, že se jeho kauza dostane na přetřes na prosincovém jednání zastupitelstva.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here