Javor se kácet nebude

1049

O osudu vzrostlého javoru se dnes rozhodovalo ve dvoře domu v Kratochvílově ulici v Přerově. I když se tady semínko javoru uchytilo v padesátých letech minulého století náhodně, dnes má strom podle odhadu dendrologa hodnotu půl milionu korun.

Problém je v tom, že kmen stromu doléhá na zídku náležející k sousednímu pozemku, na němž má vzniknout parkoviště. Obava, aby se zídka nezřítila do prostoru, byla podnětem k jednání mezi úředníky přerovského magistrátu a majitelem pozemku. Vzhledem k tomu, že strom roste prakticky v centru Přerova, je zdravý – a jedinou jeho vadou je to, že „překáží“ cihlám, bylo rozhodnuto, že v případě zhoršení situace bude muset zídka ustoupit stromu – nikoliv naopak.

S tím souhlasil i majitel, který hájil zájem spojený s jeho pozemkem, ale zároveň zdůrazňoval, že má zájem na tom, aby se jednadvacet metrů vysoký strom zbytečně nekácel.

Před dvěma lety vznikla na webu města rubrika, kde jsou evidovány všechny požadavky na kácení, včetně snímků stromů – a občané mají možnost se ke každé dřevině vyjádřit do deseti dnů od zveřejnění, a třeba i obhájit její život.  Za celou dobu ale nebyla od Přerovanů zaznamenána ani jedna reakce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here