Obchodníky u nádraží stále obtěžují romské děti, asistenti prevence kriminality je usměrňují

3725

Na velké množství krádeží a nájezdů romských dětí si v minulosti opakovaně stěžovali obchodníci v okolí přerovského nádraží. Městská policie proto v této lokalitě v rámci svých možností zesílila hlídky, od roku 2015 tam působí také asistenti prevence kriminality. Situace se díky těmto opatřením zlepšila, i když děti to zkouší v prodejnách dál. 

Manažerka prevence kriminality přerovského magistrátu Dagmar Krejčířová a radní Jiří Kohout, který má prevenci kriminality na radnici pod svými křídly, se v úterý 24. dubna vydali k obchodníkům v blízkosti nádraží, aby zjistili, zda problémy se skupinkami romských dětí už ustoupily a zda přítomnost asistentů prevence kriminality situaci zlepšila.

V minulosti tady bylo velké množství incidentů, drobných krádeží, nevhodného chování a obtěžování od nezletilé mládeže. To se děje v menší míře stále, a je to v tuto chvíli ten nejzávažnější problém,“ uvedl pro Televizi Přerov přerovský radní Jiří Kohout.

Během dopoledne navštívili celkem 17 obchodníků. Ptali se jich, zda se cítí za pultem ohroženi nebo bezpečně, kolik přestupků či deliktů se v jejich prodejně událo v loňském roce, co by mohlo bezpečnostní situaci zlepšit a zda si přejí, aby projekt asistentů prevence kriminality pokračoval i v dalším roce. Obchodníci se s nimi podělili hned o několik incidentů. Jeden z nich se odehrál v indické restauraci. „Přišli dva chlapci ve věku devět, deset let a chtěli si objednat. Zeptal jsem se jich, zda mají peníze a tvrdili mi, že ano. Když ale dojedli, řekli, že žádné peníze nemají. Situaci pak řešili asistenti prevence kriminality, které jeden z hostů restaurace přivolal,“ popsal situaci provozovatel indické restaurace Aslam Aseem.

Ani prodejnu nábytku nenechaly romské děti na pokoji. „Asi třikrát tady byly dva stejní chlapci, ve věku osm, devět let a pletli si prodejnu s hřištěm. Jsou sprostí a drzí i na dospělé, tvrdí, že nahoře v patře mají maminku. Ale vyřešili jsme to, a je zatím klid.  Větší skupinky, které by tu dělaly problémy, naštěstí nechodí,“  nastínila situaci obchodnice Věra Slívová.

Ve zlatnictví měli nedávno nepříjemný zážitek s romskou zákaznicí. „Žena si přišla vyzvednout opravu, ale neměla lístek, tak začala vybuřovat a křičet, že chce svoje zlato. Trošku jsme ji usměrnili, nadala nám a odešla. Později přišla i s lístkem. Někdy do obchodu vletí i jejich děcka, ale my si s nimi poradíme,“ svěřila se obchodnice Dana Neugebauerová.

To, že v lokalitě působí asistenti prevence kriminality, obchodníci vítají. Problému je ve srovnání s rokem 2014 méně. „Zatím je projekt asistentů prevence kriminality vnímán pozitivně. Opakují se hlasy, že by bylo vhodné jejich pochůzkovou činnost zintenzivnit, lidé se cítí bezpečněji, když je vidí korzovat. Podle obchodníků se situace zlepšuje, což pro nás znamená, že projekt jde tím správným směrem,“ konstatoval radní Jiří Kohout.

Zatím se nikdo z oslovených obchodníků necítí ohroženě, nejčastěji zmiňovaný problém je pobíhání dětí po obchodech. Bezpečností situaci by mohl zlepšit kamerový systém a častější pochůzky asistentů prevence kriminality hlavně v zimních měsících po 16 hodině, kdy se začíná stmívat,“dodala manažerka prevence kriminality přerovského magistrátu Dagmar  Krejčířová.

Z celkově 17 oslovených obchodníků na otázku, zda by měl projekt asistentů prevence kriminality pokračovat i v příštím roce dva odpověděli, že je jim to jedno, ostatní byly pro. Asistenti prevence kriminality působí v Přerově od roku 2015. Průběžně monitorují situace v sociálně vyloučených oblastech a díky své osobní a místní znalosti a přirozenou autoritou působí na  problémové Romy.  Zda jejich práce má smysl, se ověřuje dotazníkovým šetřením mezi obchodníky každý rok.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here