Veřejnosti se částečně otevře Areál Osmek

164

Marmelády, povidla, ovocné a zeleninové konzervy, ale i  bonbony, čokoláda a pralinky. To vše se v první polovině dvacátého století z Přerova vyváželo do mnoha evropských zemí, včetně čokoládových velmocí jako je Švýcarsko nebo Belgie. Továrna Terezie Hrubé zaměstnávala stovky lidí a její věhlas ve své době dalece překročil hranice olomouckého kraje. Rozkvět podnikání však zastavilo znárodnění. Postupy režimu po roce 48 hluboce poznamenaly rodinu zakladatelky a způsobily nevratný úpadek výroby a nakonec i továrny. V komplexu na Osmeku s typickým komínem si lidé mohou pamatovat provozy Zory či Kazeta. Také v dnešní době zde sídlí mnoho různých firem. Majitelka a dědička továrny Dagmar Vobecká však postupně obnovuje ducha továrny a chce veřejnosti aspoň částečně poodhalit její zapomenutou slávu. Vzniká zde galerie a do budoucna její plány směřují i k vybudování multifunkčního kulturního prostoru.

Více ve videoreportáži.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here