Přerov má vánoční strom z Troubek

445

Masarykovu náměstí od sobotního dopoledne 25. listopadu dominuje jedle douglaska. Urostlý vánoční strom letos daroval Přerovu Vladimír Hýsek z Troubek. Tento týden se jedle obléká do svátečního hávu. Poprvé se slavnostně rozzáří o první adventní neděli 3. prosince.

Pětadvacet let rostla jedle douglaska před rodinným domem v Troubkách. Vladimír Hýsek si ji po povodních dovezl společně s dalšími čtyřiadvaceti stromky z Moravské Třebové. Jedličky byly mezi nimi dvě.

Jednu jsem zasadil před dům a druhou do květináče, abychom ji měli každý rok jako vánoční stromeček. Té v květináči se ulomila špička a nevyrostla ani do metrové výšky, ta před domem má 16 metrů a váží více než dvě tuny. Obě jsou stejně staré a ten rozdíl mezi nimi je obrovský,“ uvedl pro Televizi Přerov Vladimír Hýsek. „Měl jsem strach, že se jedle při poryvech větru zlomí a spadne na dům, tak jsem ji raději věnoval městu Přerovu jako vánoční strom,“ dodal Vladimír Hýsek.

Pokácení a převoz bylo na bedrech pracovníků Technických služeb města Přerova. Ti nejprve museli strom z vysokozdvižné plošiny uvázat na rameno jeřábu, který už několikátý rok pro tento účel zapůjčuje firma Montáže Přerov. Když byl strom dobře uvázaný, mohlo se začít se samotným kácením. Vzhledem k rozměrům bylo nutné strom zkrátit a ořezat jeho kmen tak, aby se na přerovském náměstí vešel do připraveného stojanu. Jeřáb pak strom naložil na auto určené k jeho přepravě. „Za poslední tři roky je to největší vánoční strom, co převážíme. Je vysoký a těžký, a to jsme ho už museli kvůli převozu o dva metry zkrátit,“ popsal situaci Aleš Hrobár z Technických služeb města Přerova.

Vzhledem k tomu, že by se auto s naloženým stromem nevlezlo pod podjezd v Kojetínské ulici v Přerově, trasa vedla z Troubek oklikou. „Strom jsme vezli kvůli jeho rozměrům přes Vlkoš a Říkovice. V některých úsecích muselo dojít k zastavení provozu,“ doplnil jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský. Na Masarykově náměstí se strom usadil do stojanu před přerovskou radnici a v neděli se začal zdobit.

V tuto chvíli už je na náměstí rozmístěno také 14 prodejních stánků, v nich se bude prodávat občerstvení a výrobky s vánoční tématikou, nad nimi budou svítit nebesa. „Vánoční strom se poprvé slavnostně rozzáří o první adventní neděli 3. prosince v 18 hodin za asistence přerovských dětí,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána. V ten den také  začnou na náměstí adventní trhy a kulturní program.

Více se dozvíte ve videoreportáži.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here