Projekt regenerace sídliště Dvořákova

1177

Jedno z nejstarších sídlišť se v budoucnu snad dočká kompletní obnovy. Projekt regenerace sídliště v Dvořákově ulici je rozdělen na deset etap. Přípravou dokumentace k první etapě jsou v současné době pověřeni projektanti. Jedno z nejstarších sídlišť Dvořákova v Přerově se v budoucnu snad dočká kompletní obnovy. Projekt jeho regenerace je rozdělen na deset etap. Přípravou dokumentace k první etapě jsou v současné době pověřeni projektanti. Ti se potýkají i s komplikacemi v podobě nutnosti přeložení inženýrských sítí a nestability svahu. Dokončení této fáze se dá předpokládat v závěru příštího roku.

Sídliště v Dvořákově ulici bylo ve své době postaveno velmi kvalitně, časem však zázemí sídliště přirozeně dožívá a mění se také standardy a nároky na bydlení. Z tohoto důvodu vznikla ve spolupráci s občany města Přerova koncepce na revitalizaci.

„Projekt regenerace usiloval o to, aby se nejednalo jen o prostou opravu chodníků, silnic a přidání parkovacích míst, ale aby celá koncepce to místa měla nějakého ducha,“ vysvětlila městská architektka Alice Michálková

Přípravná studie potřebovala vyřešit dopravní napojení, navýšit kapacitu parkovacích míst a zároveň upravit některé zóny tak, aby byly od ruchu automobilů co nejvíce chráněny. Vznikl tak projekt, který postihuje všechny tyto nároky a rozčleňuje celý proces do deseti etap.

„V současné době už se projektuje první etapa. Jedná se o technickou část projektu, konkrétně pak část komunikace v severní části lokality, která by místo napojila na dopravní obslužnost,“ řekl Pavel Gala, vedoucí  odboru koncepce a strategického rozvoje

Realizace dalších etap, které by podle projektu měly následovat, závisí na množství finančních prostředků. Celkové náklady projektu dosahují do výše asi šedesáti milionů korun. Pro tyto účely je možné čerpat i z dotačních titulů.

„Pokud budeme úspěšní, můžeme čerpat z Programu regenerace sídlišť, což je národní program. Celou koncepci pak navrhujeme i do Evropského programu ITI, což jsou Integrované teritoriální investice,“ uvedl Pavel Gala

V současné době je v procesu zpracování dokumentace k územnímu a stavebnímu povolení. Ta se musí potýkat se změnami v uložení inženýrských sítí.

„Společnost Veolia, která dodává do lokality teplo, stejně tak plynaři požadují přeložky svých vedení, které jsou v kolizi s komunikací určenou k revitalizaci,“ doplnil Zdeněk Dostál, vedoucí odboru investic

Změnou bude muset projít i návrh komunikace před řadou garáží, a to z důvodu nestabilního svahu.

„Je samozřejmě na projektantovi, jak situaci vyhodnotí. Pracuje s posudkem statika, ale už teď je jisté, že provedení opravy nebude možné v původně zamýšleném rozsahu,“ doplnil Zdeněk Dostál.

Podle vývoje situace nelze předpokládat, že by k samotné realizaci došlo už v příštím roce. Na pořadu je dokončení dokumentace nutné pro stavbu. V případě, že bude akce vybrána k realizaci, bude následovat veřejná soutěž.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here