Přerovské hotely a penziony mají za sebou letní sezónu. Ta jim v mnoha případech pomohla v rozjezdu po jarním rozvolnění vládních opatření. Lidé letos dávali přednost tuzemským pobytům před výjezdy do zahraničí, což mělo pozitivní dopad do tržeb provozovatelů ubytovacích kapacit. Někteří ale stále vyčkávají kvůli obavám z nejistoty panující kolem covidu.
To je případ přerovského Hotelu Fit, který stále funguje v omezeném režimu.
„Jde o to, že jsme propustili skoro 90 procent zaměstnanců. Nevíme, co nastane teď na podzim, jak to bude všechno dál. Netroufáme si proto nabírat nové lidi a neplánujeme v nejbližší době, že bychom hotel rozjeli naplno,“ vysvětlil Jiří Otáhala, člen představenstva společnosti Hotel FIT plus.
Jen o několik metrů dál stojící Hotel Jana minulý týden hostil dvoudenní celostátní kongres ředitelů gymnázií. Daří se mu rovněž v segmentu wellness pobytů.
„V rámci letošního léta jsme dosáhli historické návštěvnosti. Wellness pobyty se velmi rozšířily. Jezdily k nám nejen rodiny s dětmi, ale i senioři,“ uvedla Petra Jandásková, manažerka Hotelu Jana.
Jako většina hoteliérů i vedení Jany se potýká s akutním nedostatkem personálu, zejména kuchařů, číšníků a servírek. Hlavně díky spolupráci se Střední školou gastronomie a služeb v Přerově se tak společnosti podařilo zvládnout letní sezónu.
„Žáci k nám docházejí nejen v rámci praxe, ale i v rámci dohod o provedení práce,“ doplnila Jandásková.
Podnikatel Peter Chantúr vlastní v Přerově dva penziony, ve kterých nabízí stravovací služby.
„Chybí nám hlavně kuchaři. Báli se nejistoty a odešli do fabrik. V sobotu a neděli mají volno. V gastronomii pracujete i o víkendech, takže se vracet nechtějí,“ postěžoval si Chantúr.
Provozovatelé hotelů a penzionů doufají, že se loňský podzim už nebude opakovat a propad tržeb vyrovnají vánoční večírky firem a Silvestr.