V Nemocnici Přerov si připomínají Národní týden kojení

896

Národní týden kojení si v průběhu tohoto týdne připomínají také v Nemocnici AGEL Přerov.

Jak informovala staniční sestra gynekologicko-porodnického oddělení a laktační poradkyně Bc. Lenka Látalová, v Nemocnici AGEL Přerov maminky v kojení dlouhodobě podporují a o významu kojení je informují celoročně.Edukaci provádí personál nemocnice nejen při předporodních kurzech, dnech otevřených dveří, ale také na oddělení šestinedělí, kde se maminkám věnují v rámci praktických činností spojených s kojením. Zároveň i odpovídají na četné dotazy nejen hospitalizovaných rodiček, ale často i jejich doprovodů.

„Kojení přikládáme na našem oddělení velký význam. Mateřské mléko je nutričně vyvážené a optimálně kryje požadavky dítěte. Je lehce stravitelné, a proto je dětský organismus efektivně využije. Kojení či krmení mateřským mlékem přináší celou řadu nenahraditelných výhod dítěti i matce. Jsou to výhody zdravotní, výživové, imunologické, vývojově psychologické, sociální a ekonomické,“upřesňuje Bc. Eva Hradilová, staniční sestra novorozeneckého oddělení.

Mateřské mléko se podle odborníků přizpůsobuje potřebám dítěte, což je jedna z velkých výhod oproti mléku umělému. Pokud dítě pije málo, prsy začnou tvořit mléka méně, ale s vyšším obsahem tuku, aby byly potřeby dítěte plně uspokojeny. Pokud naopak pije hodně, mateřské mléko je méně tučné, ale tvoří se ho více.

Kojení by mělo být zahájeno co nejdříve po porodu, pokud to stav matky a dítěte dovoluje, ale není to alfou a omegou, aby se kojení rozběhlo.„Mlezivo i mateřské mléko zajišťuje dítěti dostatek tekutin a živin. Dítě by mělo být kojeno podle potřeby, bez omezování délky a frekvence. Tvorbu mateřského mléka lze zvýšit častým přikládáním a mimo jiné také dostatečným odpočinkem. Je třeba efektivně využívat čas, kdy miminko spí a využít jej k vlastnímu odpočinku. Při únavě je organismus náročné tvořit ještě dostatečné množství mléka,“vysvětluje dále staniční sestra Bc. Lenka Látalová a dodává, že kojení přináší i obrovský psychologický přínos pro matku: „Pro maminku je velmi důležité, že pozoruje, jak je dítě spokojené, jak prospívá a roste z jejího vlastního mléka.“

Zdroj: www.agel.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here