Úhyny včel

2796

Varroáza decimuje včelstva na Přerovsku. V současnosti je už zřejmé, že některým včelařům nezůstane po zimě ani jediné včelstvo. Podle odborníků si za to mohou chovatelé sami. Nebezpečnou nákazu včel způsobenou parazitickým roztočem podcenili a neošetřovali, tak jak měli.

Radek Pospíšilík, který včelaří přes 30 let, měl ještě v loňském roce 91 včelstev chovaných v místní části Penčice. Aktuálně přišel o 18 z nich a další ztráty ještě očekává.

„Je to chyba včelaře. Nasadil jsem léčbu v jiném čase než jsem měl a to se mi nevyplatilo. U včelaře je důležité, aby pružně reagoval na změny podmínek v přírodě. Každý rok je jiný. Letošní sezona bude o tom, že budu zachraňovat co se dá,“ zkonstatoval Pospíšilík.

„Varroáza tady byla, je a bude. Je to vždycky o práci včelaře. Já mám 42 včelstev a neměl jsem ani jednoho roztoče. Úly musíte mít čisté, musí tam být teplo a včely nakrmené. Potom vydrží všechno,“ řekl Ladislav Naniáš, chovatel z Veselíčka.

„Je to vážné. Ty ztráty budou až kolem 50 procent. Jsou dokonce území úplně bez včel,“ uvedl veterinář MVDr. Daniel Lang.

V podzimním a zimním období, kdy ve včelstvu není plod, se roztoč nachází pouze na včelách. Je to ideální období pro účinná léčebná opatření.

„Ta opatření mají zajistit, aby včely byly na jaře s minimem parazitů, úplně bez nich nebudou,“ vysvětlil Lang.

Chovatelé jsou povinni nahlásit úhyny včel krajské veterinární správě při ztrátě nad 25 procent. Zákonné nařízení a vyhlášky se vztahují rovněž na pravidelnou povinnost ošetřovat včelstva proti varroáze.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here