S úklidem přírody u lomu může pomoci každý

725

Obec Výkleky vyzývá ty, kteří rádi navštěvují zdejší lom a jeho okolí k úklidu prostoru. Část návštěvníků lokality totiž zanechává v přírodě odpadky a ty potom kazí celkový dojem z pěkného místa. Protože aktuálně není možné pořádat větší úklidovou akci, může se každý zapojit individuálně v čase, který mu vyhovuje.

„Po té hlavní koupací sezoně zůstal lom částečně uklizený. Teď během září a října v tom množství návštěvníků, kteří se zde otočí, se tady znovu objevilo obrovské množství odpadků. Rozhodli jsme se to tak nenechat, i když pozemky na kterých se lom nachází, nejsou ve vlastnictví obce, jsou pouze na katastrálním území obce Výkleky, tak nám to bylo líto, je to přece jen negativní vizitka obce. V současné době nemůžeme zorganizovat nějakou větší společnou akci, tak jsme se rozhodli přistoupit k tomu touto formou,“ popsala starostka obce Kateřina Jandová.

Zájemci o úklid si mohou u unimobuňky na parkovišti u lomu vzít pytel na odpadky a rukavice a při procházce posbírat nalezený odpad. Pytel s odpadem je poté třeba donést zpět na parkoviště.

„Chápu, že někdo si může říct, že to nejsou jeho odpadky, že je nezpůsobil, že je zde nehodil, ale zase si říkám, udělejme každý něco pro přírodu. My jsme toho spoustu i s místními dobrovolníky uklidili teď o víkendu, ale určitě tady ještě je prostor pro další. Budu moc ráda, když se najde další skupina lidí, kterým okolí lomu není lhostejné a nějakým způsobem pomohou,“ doplnila starostka.

Výklecký lom je v létě oblíbeným místem ke koupání a míří stovky lidí denně, obec řeší kromě odhazování odpadků v přírodě často i neukázněné řidiče, kteří parkují svá vozidla mimo vyznačená parkoviště.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here