Profesionální hasiči mají nové vozidlo

1204

Přerovští profesionální hasiči mají k dispozici nové zásahové vozidlo. Jedná se o technický automobil, který má široké možnosti použití u silničních a železničních nehod, záchraně osob při zřícení staveb nebo závalech stavebními konstrukcemi. Právě technická pomoc tvoří v současnosti asi 50 procent zásahů profesionálních hasičů.

Nové vozidlo hasiči do Přerova přivezli v pondělí 13. ledna, nyní budou asi měsíc probíhat cvičné jízdy a školení posádek, poté se automobil začne užívat v ostrém provozu. „Tento nový přírůstek v podobě technického automobilu na podvozku Scania je novinkou tady na centrální stanici v Přerově. Tento typ vozidla jsme zde ještě neměli a rozšiřuje to naše portfolio zásahových vozidel zase někam dále, protože jsme chtěli reagovat na zásahy typu technická pomoc a technické havárie, kterých je něco kolem 50 procent v celé naší zásahové činnosti, takže vybavení a předurčení tohoto vozidla je na tento segment,“ popsal ředitel Územního odboru Přerov HZS Olomouckého kraje Miroslav Čoček.

Vozidlo je vyšší a širší než ostatní vozidla, která přerovští hasiči využívají, to aktuálně komplikuje parkování v současné stanici, situaci vyřeší přestěhování na novou stanici, kam by se měli hasiči přesunout nejpozději v květnu. „Je to jiné, vozidlo je vyšší a výbava je jiná, jsou tam silnější navijáky, silnější ruka, kterou můžeme používat například k vyprošťování osobních vozidel po nehodách. Dále pro posádku je to určitě pohodlnější. S parkováním je to zatím na současné stanici problém, protože zaprvé nevjedeme do dvorního traktu a se zajížděním do garáže je také problém, protože vozidlo je i širší i vyšší,“ vysvětlil technik strojní služby z Územního odboru Přerov Petr Ševčík. 

V Olomouckém kraji je těchto vozidel celkem 5, na každém územním odboru jedno. Vozidlo zakoupil Hasičskému záchrannému sboru Olomoucký kraj, jeho cena byla necelých 8 milionů korun. Stejné vozidlo dostali také hasiči v Jeseníku. „Každoročně se snažíme pořídit pro profesionální hasiče dvě nová vozidla a máme dohodu, že oni zase dvě použitá vozidla dají dál do jednotek dobrovolných hasičů. Tentokrát jsme je předali do Konice a Jindřichova. Tento princip jsme nastavili a dlouhodobě jej držíme a považujeme to za dobrou cestu, protože dobrovolní hasiči mají slušná vozidla a u profesionálních hasičů probíhá modernizace,“ sdělil hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Jedna z cisteren z Územního odboru Přerov byla předána dobrovolným hasičům v Jindřichově nedaleko Hranic, kde nahradila vozidlo z roku 1970.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here