Výstava Šejdíři a šizuňkové začala

112

Ve čtvrtek 12. dubna odstartovala hlavní letošní výstava přerovského muzea s příznačným názvem „Šejdíři a šizuňkové“, která odhaluje fakt, že snahy obchodníků obohatit se na úkor zákazníka jsou stejně staré, jako obchod s potravinami sám. Náhražky surovin, nižší váha, horší jakost, dvojí kvalita potravin – témata, při kterých dnes často zaslechneme povzdech „To by se dřív stát nemohlo!“. Opravdu nemohlo?

Sádra v mouce, cihla v paprice, máchání nepoctivých pekařů. Výstava ukazuje, že falšování potravin trápilo i naše předky.  O šizení na váze, objemu či kvalitě existují doklady již ze starého Egypta, Řecka či Říma. Nejvíce pozornosti však věnuje výstava samozřejmě českým zemím.

Těžištěm výstavy je situace v 19. století, kdy kvůli rozmachu falšování potravin začaly nejen naše, ale i jiné evropské země přijímat zákony na ochranu spotřebitelů. Návštěvníci na výstavě sami uvidí, že na naše předky tehdy číhaly falšované potraviny opravdu všude: u mlékařky ředící mléko vodou, u pekaře sypajícího do mouky sádru, u řezníka vydávajícího skopové maso za srnčí, u kupce strouhajícího do papriky cihlu a do pepře skořápky ořechů, u trhovkyně nafukující holoubata, aby vypadala větší, ale dále také v cukrárně, kavárně či hospodě u piva,“ sdělila kurátorka výstavy Mgr. Marta Konířová.

Přestože se v 19. století již rozvíjí chemický průmysl a proniká i do potravinářství, nepoctivci stále ještě používali mnoho náhražek čistě „přírodního původu“. Tak se například do mouky přidávala sádra, křída či kamenec, do másla bramborová kaše nebo tvaroh, med býval nastavován melasou či glycerínem, mletý pepř se falšoval popelem z rašeliny, skořice rozemletými krabicemi na doutníky. „Řada těchto náhražek bude ve výstavě ke zhlédnutí, aby návštěvníci mohli na vlastní oči uvidět způsoby tehdejšího falšování a uvědomit si, jakou míru nejistoty, co to vlastně ve skutečnosti kupují, tehdy lidé zažívali,“ dodává komisař výstavy a historik přerovského muzea Mgr. Lubor Maloň.

Výstava zachycuje nejen různé způsoby falšování potravin v historii, ale také jeho odhalování a trestání od středověku až do přijetí prvního zákona o potravinách na konci 19. Století. Zájemce zajisté zaujmou historické příklady z českých zemí, včetně škály tehdejších trestů. Ta sahala od zabavení produktů přes peněžité pokuty a vězení až po vypovězení z města či pověstné máchání nepoctivých pekařů. „V 19. století se pak falšování potravin rozmohlo do té míry, že státy napříč Evropou byly nuceny postupně vytvářet zákony o prodeji potravin, které měly ochránit spotřebitele,“ říká kurátorka výstavy Mgr. Marta Konířová. V roce 1896 byl takový zákon konečně přijat i v Rakousku-Uhersku, jehož součástí naše země tehdy byly.

Výstavní projekt doprovází celá řada doprovodných akcí. Kromě výstavy starých školních obrazů na téma Hygiena, vaření, potravinářství ze sbírky Muzea Komenského v Přerově, přes komentované prohlídky  a několik samostatných přednášek bude výstavu doprovázet lektorovaný edukační program Víš co doopravdy jíš?  Jedná se o interaktivní preventivní program pro školy či jiná vzdělávací zařízení, díky kterému se žáci hravou formou seznámí s tím, jak se správně stravovat a na co si dávat při výběru potravin pozor. „S pomocí zábavných aktivit a úkolů během animace žáci a studenti odhalí, že správné stravování nemusí být jenom věda, ale i zábava, a že „šejdíři a šizuňkové“ se objevují dnes stejně jako v minulosti,“ doplnila autorka programu, muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

Zdroj: www.prerovmuzeum.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here