Technické služby čistily popelnice na jedlé tuky a oleje

1163

V Přerově nebyly v minulém týdnu k dispozici popelnice na jedlé tuky a oleje. Technické služby všech 20 nádob na tento odpad dočasně stáhly a provedly jejich vyčištění. K znečištění nádob dochází nejčastěji protože občané do nich vhazují oleje v nevhodných obalech.

„My jsme v těchto dnech naplánovali mimořádný vývoz jedlých olejů ze všech nádob v Přerově z důvodu jejich očisty. Firma která pro nás ty oleje sváží upozornila na drobné nedostatky, ty oleje by se měly vhazovat v uzavřených pet lahvích, které neumožní vylití oleje a znehodnocení obsahu celé nádoby. V Žádném případě by se neměly oleje vhazovat ve skleněných nebo špatně uzavřených nádobách,“ popsla vedoucí provozu Odpadového hospodářství Pavel Völkl.

Olej se dále recykluje a využívá jako složka biopaliv nebo v chemickém a gumárenském průmyslu. Nesmí ale dojít k jeho znehodnocení. Problémem jsou rozbité skleněné nádoby nebo to, že je do nádoby vhozen motorový olej.

V Přerově se ročně vytřídí přes 1,7 tuny jedlých olejů. Kromě popelnic mohou lidé oleje odevzdávat také ve sběrných dvorech, kam ročně přinesou občané přibližně půl tuny olejů. Do konce letošního roku mají Technické služby v plánu rozšířit sběrná místa jedlých olejů o 11 nádob. Ty budou umístěny v místních částech Přerova.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here