Pět priorit Dluhonic za dálnici D1

3116

V listopadu loňského roku přijel do Dluhonic premiér Babiš a za doprovodu zástupců ředitelství silnic a dálnic, přerovské radnice a Miroslava Patrika z ekologického spolku Děti Země si prošel území, kterým má vést plánovaná trasa dálnice D1 Říkovice – Přerov.

V průběhu veřejné debaty připustil, že se při jejím projektování stala chyba. Požadavek na  přetrasování stavby ale označil za nereálný a vyzval obyvatele Dluhonic k sepsání kompenzací za to, že v blízkosti jejich domů povede dálnice.

„Je to formulováno tak, že všichni si mohou navymýšlet co chtějí. Jenže problém je to, že ta dálnice se brutálně dotýká hrstky lidí. Ti občané, kteří slyšeli, že si mohou sepsat co potřebují, jsou lidé, kteří bydlí kilometr od dálnice,“ konstatoval bývalý předseda místního výboru – Pavel Ježík.

Při listopadovém setkání s premiérem Ježík vyslovil požadavek na zpracování urbanistické studie, o kterou jako předseda výboru této místní části Přerova v minulosti opakovaně žádal.

„Čekám, že přijde odborník a sesedne se s občany Dluhonic a nějakým způsobem naskicuje co potřebují, jak by to tady mohlo vypadat. To, že tady bude estakáda přes Dluhonice a tím končíme, tak to je asi nepřijatelné řešení. Nemůže nikdo čekat, že tady budeme poslušně uhýbat, uhýbat,“ řekl Ježík.

Koncem loňského roku se Pavel Ježík sešel s radním pro dopravu – Tomášem Navrátilem, zmocněncem ministerstva dopravy – Davidem Čermákem a s náměstkem primátora – Michalem Záchou, který má na starosti majetkoprávní záležitosti.

„Já bych chtěl dluhonským vyjít vstříc. Na Radě města Přerova projednáme zadání urbanistické studie. Nicméně trvám na tom, že by se jednalo o urbanistickou studii uvnitř Dluhonic, která by se nedotýkala dopravních staveb, které nás čekají. Pana Ježíka jsem požádal, aby nové vedení místního výboru sepsalo pět prioritních akcí, na kterých by se dluhonští dohodli a ty by byly předány vládě,“ uvedl Tomáš Navrátil – přerovský radní pro dopravu

„My jsme s předsedou místního výboru jednali o majetkoprávních věcech v této místní části. Jedná se o přesun dětského hřiště. V běhu jsou jednání s TJ Sokol Dluhonice o přemístění celého sportovního areálu v rámci výstavby dálnice D1. Čekáme teď na nové vedení osadního výboru a okamžitě navážeme na jednání, která probíhají,“ doplnil Michal Zácha – náměstek primátora.

Nejpozději v březnu očekává vedení přerovské radnice vydání územního rozhodnutí ke stavbě dálničního úseku z Říkovic do Přerova. Dokument zpracovává stavební úřad olomouckého magistrátu poté, co byl na základě námitky podjatosti odebrán přerovskému úřadu.

„My předpokládáme, že nejen Děti Země podají odvolání, což bude znamenat prodloužení celé této fáze. V tuto chvíli nejsme schopni říct, kdy to skončí, kdy budeme mít platné územní rozhodnutí,“ okomentoval situaci primátor Petr Měřínský.

Jedním z osmi spolků, který čeká na rozhodnutí stavebního úřadu olomouckého magistrátu a případně se zapojí do odvolacích procesů, je občanské sdružení Krajina Dluhonice v čele s Pavlem Ježíkem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here