“Pasáž je u ledu“

1647

Posledních osmnáct let zastupitelé opakovaně řeší, co s přerovskou pasáží. Stále bez výsledku. Naposledy letos v dubnu vedení města jednalo s vlastníkem nemovitostí, který s prodejem souhlasil. Nakonec do hry opět vstoupili zastupitelé. Na svém červnovém jednání hlasovali o záměru úplatného převodu nemovitostí do vlastnictví statutárního města Přerova. A výsledek? Zastupitelstvo návrh nepřijalo.

Město vlastní bytový dům a část nebytových prostor pasáže, zbytek je v soukromých rukou. Náměstek primátora Michal Zácha dostal za úkol projednat s vlastníkem převod nemovitostí. Zastupitelstvu poté navrhl záměr na odkup pouze nebytových prostor. Ten neprošel.

Připadá mi to takové zvláštní, když napřed vyvoláváme jednání s majitelem nemovitosti, domlouváme se, jestli zadáme znalecké posudky, jestli on má zájem o prodej, a dva měsíce na to mu sdělíme, že už to zase nechceme. Takže konstatuji, že pasáž je u ledu. My se budeme starat o tu část, která nám náleží. Ještě letos vyměníme hliníkové výlohy za nové“ řekl Michal Zácha (ODS), náměstek primátora

Opoziční zastupitel Jan Horký po zastupitelích chtěl, aby schválili jak odkup nebytových, tak i bytových prostor s odůvodněním, že jen tak lze ovlivnit skladbu jejich obyvatel a tedy kvalitu prostředí celé pasáže. Ani on se svým návrhem neuspěl.

Já osobně si myslím, že bychom to neměli tak rychle vzdávat. Ačkoliv zastupitele problematika pasáže moc nezajímá, zdá se. My budeme navrhovat vyčlenění toho průchodu jako jednotky, aby zůstala i nadále přístupná veřejnosti. Dnešní situace je taková, že pokud se majitel naštve, tak může pasáž zcela zneprůchodnit a tím by zablokoval zkratku, která je ve městě hodně důležitá,“ uvedl Jan Horký (SpP a Piráti), přerovský zastupitel.

Poslední významnou opravou prošla pasáž v listopadu roku 1988. V roce 2001 vznikla studie na její rekonstrukci ve variantním řešení. O deset let později dokument radní oprášili, aby ho vzápětí opět uložili do šuplíku.

„Nejhorší je to tady posledních 15 let. Zatéká tady všude, je to děs,“ konstatoval občan Přerova.

„Obchody jsou tady prázdný, je to tady v dezolátním stavu,“ okomentovala pasáž další obyvatelka města.

Pasáž Přerov zdobila od dob první republiky a po desetiletí patřila k nejosobitějším místům centra města

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here