Lenka Chalupová napsala další knihu

2943

Dá se říct, že je to už tradicí. S podzimem na český knižní trh přichází další kniha z pera Lenky Chalupové. A jak je jejím zvykem situuje děj románu do svého rodného města. Letos svým čtenářům naservírovala v knize s názvem ZAČÁTEK hned šest povídkových příběhů.

S přerovskou autorkou jsme se sešli v jednom z domů v Kratochvílově ulici, a nebylo to náhodou. Právě tady totiž začíná a také končí její nejčerstvější kniha. Šest příběhů propojuje jedna osoba – psycholožka Vanda Berková – která má v domě naproti kostela svatého Vavřince svou ordinaci.

„V knize jsou popsány osudy lidí, kteří jí dali nahlédnout do svých problémů. A ona je vrací na začátek jejich problémů, většinu do dětství – odtud je taky odvozen název ZAČÁTEK.  Každý z pohnutých příběhů je zamyšlením nad tím, co nám mohou časem způsobit i drobné škrábance na duši, které každému z nás život uštědři,“ vysvětlila autorka knihy.

Povídkový román je autorčiným novým žánrem – ale sama říká, že od stylu svého psaní se neodklonila. Každý z fiktivních příběhů je vlastně psychologickou sondou, některé mají i detektivní linku a nahlížejí do rodinných tajemství.

„Třeba hned první příběh, který se jmenuje Holka z krabice, začíná u baby-boxu přerovské porodnice, kde byla nalezena novorozená holčička. Na noze má fixem napsané telefonní číslo na svého biologického otce a v krabici je lístek se vzkazem od matky, že se může o dítě postarat. A to číslo nepatří nikomu jinému, než náměstkovi primátora. Vypravěčem příběhu je už dospělá „holka z krabice“, která rozklíčuje děsivé rodinné tajemství, jenže s ním pak neumí žít,“ prozradila Lenka Chalupová.

„Je pravda a mám dlouholetou nakladatelskou zkušenost, že povídkové knihy mívají poněkud jiný ohlas než celistvé příběhy. Tato kniha je na samém začátku svého veřejného života, tak doufám, že se mé obavy nenaplní. Lenka si svojí pracovitostí, empatií a spisovatelskými schopnostmi už vytvořila velmi pěknou čtenářskou obec,“ řekl Josef Pepson Snětivý, jednatel Nakladatelství ČAS.

„Všechny knížky Lenky Chalupové máme v několika výtiscích a dá se říci, že jsou neustále rozpůjčované. Jsou neustále v oběhu, čtenáři si na ně dávají rezervace a čekají až na ně přijde řada,“ uvedla Andrea Kopečková z Městské knihovny v Přerově. 

Křest knihy ZAČÁTEK spojený s autorským čtením i autogramiádou Lenky Chalupové se uskuteční v úterý 5. listopadu ve Výstavní síni Pasáž v Přerově od 17 hodin.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here