Dobrovolní hasiči mají nový člun

1405

Jednotka dobrovolných hasičů v Přerově má od konce července ve výbavě nový motorový člun, ten předchozí měli hasiči více než deset let a už dosluhoval. Výhodou nového plavidla je vyšší výkon, který jednotka využije především při čištění pilířů mostů ve městě od naplavenin.

Nový člun zakoupilo dobrovolným hasičům do výbavy město Přerov, které je zřizovatelem jednotky. „My si velmi ceníme práce dobrovolných hasičů, kteří ve svém volném čase dělají velmi záslužnou práci pro nás pro všechny. Město je samozřejmě dlouhodobě podporuje, poslední akcí v tomto směru je nákup člunu, který stál 54 tisíc korun, 17 a půl tisíce nám přispěl Olomoucký kraj,“ sdělil přerovský primátor Petr Měřínský.

Nový člun nahradil více než deset let staré nafukovací plavidlo, které už dosluhovalo. „Naše jednotka obdržela do výbavy nový motorový člun, který je vytvořen z hliníku, oproti starému člunu, který měl víc jak deset let, se jedná o výrazný technický posun. Už se nesetkáváme s úniky, nemusíme ten člun stále dofukovat, je to trvale připraveno k zásahu. To plavidlo je poměrně stabilní, je rychlejší, má větší sílu. To potřebujeme, protože pravidelně odklízíme naplavené větvě u mostu. Dále je to samozřejmě člun určený na záchranu a na další činnosti,“ popsal velitel JSDH Přerov Petr Štěpánek.

Nový člun hasiči zkoušeli v pondělí 5. srpna, oproti původnímu plavidlu jsou rozdíly ve stabilitě, rychlosti i výkonu. „Největší rozdíl je ve stabilitě toho člunu a v tom, jak se chová na hladině. ten gumový člun měl větší stabilitu, tento je o něco vratší ale zase o to pohyblivější na té hladině, rychleji a lépe manévruje,“ doplnil dobrovolný hasič Jan Sekera.

Přerovští dobrovolní hasiči vykonávají na území města celou řadu činnosti, ve spolupráci s profesionálními jednotkami vyjíždějí k požárům ve městě i okolí, odklízejí naplaveniny z Bečvy, v zimě měří sílu ledu na vodních plochách a nezastupitelné místo mají i na kulturních akcích, kde fungují jako požární dozor nebo zdravotníci.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here