Dobrovolní hasiči měřili sílu ledu

1115

Ve středu 30. ledna přerovští dobrovolní hasiči prověřovali sílu ledové vrstvy na vodních plochách ve městě. Kontrola proběhla na řece Bečvě v celé její délce, měřilo se dále na Laguně i na Městském rybníku.

Při kontrole bylo zjištěno, že síla ledové vrstvy je na Bečvě 10 až 15 cm. Městský rybník vykazoval vrstvu o síle přibližně 15 cm. Přerovská Laguna má nejtenčí ledovou vrstvu, a to okolo 10 cm. Dle hasičů je doporučovaná minimální bezpečná síla ledové vrstvy pro pohyb osob 15-20 cm, lze tedy říct, že na zamrzlém rybníce i na řece se lze pohybovat, avšak je potřeba být neustále ve střehu. Pohyb a bruslení po zamrzlé hladině Laguny hasiči zatím nedoporučují a lidé mají vyčkat, až síla ledu ještě naroste.

Při proboření se do ledu je doporučováno, pohybovat se ke kraji vzniklého otvoru, kopáním se dostat na povrch ledové krusty a odplazit se, či odkutálet se ve směru příchodu až do místa, kde je již led natolik silný, že umožní postavení se na nohy a bezpečný odchod ke břehu. Pokud se občané stanou svědky proboření osoby do vody, doporučují hasiči první přivolat pomoc.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here