Zastupitele schválili prodej budovy bývalého Chemoprojektu

1255

Přerovští zastupitelé v pondělí schválili prodej budovy bývalého Chemoprojektu v ulici Trávník. Objekt má po rekonstrukci za několik desítek milionů sloužit lidem s Alzheimerovou chorobou.

Budovu bývalého Chemoprojektu koupilo město v roce 2007 za 22 milionů korun, tehdejší majitel objekt plánoval prodat a na místě měl vzniknout supermarket, proti tomu se ale ohradili obyvatelé okolních domů. Nyní město budovu prodá za necelých 16 milionů korun společnosti, která tady zbuduje domov pro osoby s Alzheimerovou chorobou. „Budou podepsány schválené smlouvy, smluvní dokumentace. My začneme připravovat podklady pro stavební řízení. Zhruba rok musíme také počítat na vyřízení stavebního povolení, když se někde něco zadrhne, může to trvat i rok a půl. Potom hned začneme s rekonstrukcí, která odhaduji bude trvat také rok až rok a půl. S nějakou rezenrvou – do tří let bychm mohli přivítat první klienty,“ popsal Radek Žádník výkonný ředitel DA Corporation s.r.o..

V Přerově je dlouhodobý akutní nedostatek lůžek nejen pro pacienty s Alzheimerovou nemocí, ale také pro zájemce o bydlení v domovech pro seniory. Ty aktuálně evidují 900 žádostí, z toho je 400 akutních. „To definitivní číslo, co se týká počtu pokojů a počtu lůžek vzejde z projektové dokumentace. Na základě studie víme, že se to bude pohybovat mezi 100 až 110 lůžky výhradně na dvoulůžkových pokojích. Vznikne tady moderní zařízení a klientům s Alzheimerovou nemocí a příbuznými onemocněními, se tam bude dobře žít,“ doplnil Žádník.

Prodej budovy schválili přerovští zastupitelé při zasedání v pondělí 21. května. Diskuze byla místy vyhrocená a ne všichni s prodejem budovy souhlasili. „Občané Přerova, kteří tam bydlí si nezaslouží, aby se jim zhoršilo prostředí, aby se jim zhoršil způsob bydlení v této lokalitě. Tam je takový prostor, že v podstatě co se týká parkování, zaparkování vozidel je v podstatě skoro nemožné. Pokud tam přibude další množství vozidel, tak to prostředí se podstatně zhorší. Nikdo nemůže brát jako hlavní hledisko, že je potřeba ve městě Přerově udělat zdravotní a sociální službu, ale jsou i další hlediska. To znamená cena toho objektu, ta je silně podhodnocená, dále lokalita a napojení lokality,“ vysvětlil zastupitel za KSČM Břetislav Passinger.

Protinávrh nakonec zastupitelé nepodpořili a většina z nich zvedla ruku pro prodej a následný vznik Domova Alzheimer. „Beru to jako velký úspěch celého Zastupitelstva, protože je to opravdu potřebná věc. Je to využití budovy, která byla deset let nevyužitá, byla tam generovaná ztráta a ty lůžka, těch 100 lůžek tady opravdu potřebujeme. Velice mě mrzí, že někteří zastupitelé tady sedí už tři volební období s tou budovou se mohlo dávno něco stát. Teď tady máme vážného investora, který chce vybudovat něco, co město potřebuje,“ dodal náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

V Chemoprojektu sídlí v současnosti 22 různých organizací či firem, které budou muset najít nové prostory. I přes zisk s pronájmu prostor generovala budova každý rok asi půlmilionovou ztrátu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here