Zájem rodičů o alternativní vzdělávání dětí roste

1266

Poptávka převyšuje nabídku, zejména v malých městech. Své o tom ví Lenka Dokoupilová, maminka dvou dětí. Před čtyřmi lety hledala pro svoji tehdy dvouletou dcerku mateřskou školu, která by vyhovovala jejím představám o pedagogické práci s předškoláky. V Přerově neuspěla. Montessori školku našla v Olomouci, kam její dcera Hanička dojížděla čtyři roky.

Vystudovala jsem učitelství pro střední školy a v době studií jsem se poprvé dozvěděla o možnostech alternativní výuky. Když se mi narodila Hanička, absolvovala jsem kurz Montessori pedagogiky a bylo rozhodnuto,“ vysvětlila Lenka Dokoupilová z Přerova.

Paní Lenka se letos na jaře zapojila do práce s dětskou skupinkou Jasínka. Ta je součástí přerovské Rodinky a specializuje se právě na Montessori pedagogiku.

Máme tady 12 míst a hlásíme rodičům, že je plno. Zájem je opravdu veliký,“ uvedla Ivana Čagánková, zakladatelka a ředitelky Rodinky.

Na výběr už začíná být. Kromě Jasínky je dětská skupiny v Pavlovicích a v Oseku nad Bečvou chtějí v příštím roce otevřít další dětskou skupinu. Zaslechla jsem už o chystané mateřské škole v Přerově,“ doplnila Lenka Dokoupilová.

Nová mateřská škola má vzniknout v jednom z domů na Horním náměstí. V nabídce bude mít prvky Montessori pedagogiky a kapacitu pro celkem 24 dětí, o které by se starali dva pedagogičtí pracovníci a jedna chůva. Otevírací doba je plánovaná od 6,30 do 18,00 hodin.

Díky tomu, že školka bude nastavená jako pružná, tak rodiče mohou mít dítě ve školce celý týden nebo třeba jen jeden, dva dny v týdnu,“ vysvětlila Pavla Vlkovská z Pružné MonteŠkolky.

Soukromá školka na Horním náměstí je projekt společnosti Intaba, která si vyžádala stanovisko rady města – a to se má stát přílohou žádosti o dotaci z programu ITI Olomoucké aglomerace.

Pokud se školku podaří otevřít, první děti by do ní mohly nastoupit v září roku 2020.

V Přerově je v současné době dvanáct školek, zřizovaných městem, které jsou umístěné ve dvaceti budovách, a další čtyři mateřské školy jsou v soukromých rukou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here