V Přerově se pohybují podvodníci, nabízejí změnu dodavatele energií

1837

Řadu podvodů nejrůznějšího druhu, kterých se pachatelé dopouští převážně na seniorech, evidují v posledních týdnech přerovští policisté. Podvodníci se vydávají za pracovníky Magistrátu i Ministerstva, většinou se snaží nabídnout jinou smlouvu na dodavatele energií někteří se ale chtějí dostat do obydlí za účelem krádeže.

Podvodníků tohoto typu evidují policisté v poslední době i několik týdně, jedná se většinou o organizované skupiny, které do Přerova a místních částí přijíždí z jiných částí republiky. „Samozřejmě tento problém je častý, i několikrát týdně strážníci vyjíždějí na základě stížnosti na nabízeče energií a dalších služeb, někdy je to i několikrát za den. Doporučujeme z naší strany nevpouštět do domu nikoho, koho si sami lidé neobjednali a pokud by někteří tito nabízeči energií přišli, volat na naši stálou službu na lince 156, na místo okamžitě vyjede hlídka a bude situaci řešit. Tito nabízeči energií a služeb jsou podezřelí z porušení nařízení obce, tržního řádu, kdy je na území města zakázán podomní prodej a nabízení služeb,“ popsal zástupce ředitele Městské Policie v Přerově Miroslav Komínek.

V některých případech se prodejci energií vydávají za pracovníky Magistrátu. „Obyvatele domu v ulici Budovatelů navštívil v minulých dnech muž, jenž se vydával za zástupce města, který kontroluje faktury za energie a smlouvy. Podle svědků uvedl, že město Přerov organizuje pro občany zakázku na nejvýhodnější dodávku. Nakonec chtěl podepsat protokol o návštěvě – po jeho přečtení však obyvatelé zjistili, že by se podpisem zavázali k 3letému odběru od jiného dodavatele energií. Upozorňujeme, že takovouto službu si město nesjednalo a nejedná se ani o zástupce města,“ sdělila tisková mluvčí Magistrátu Lenka Chalupová.

Podobné případy evidují i státní policisté. „V polovině května zazvonil u domu 84letého seniora v místní části Lýsky v ulici Nad Struhou neznámý muž, který seniorovi řekl, že je z ministerstva a jede mu vrátit přeplatek za energie ve výši 2 000 Kč. Bez svolení vstoupil do chodby domu a na stolek položil pětitisícovou bankovku a dožadoval se vrácení 3 000 Kč. Vešel dál do obývacího pokoje a i přesto, že senior na jeho požadavky nepřistoupil a vykazoval ho z domu, tak neodešel. Vzápětí se v domě objevila žena, která začala s poškozeným hovořit, s cílem odpoutat jeho pozornost. Neznámý muž využil příležitosti, o kterou se postarala jeho kolegyně a bez svolení se vrátil zpět do pokoje a ze skříňky ukradl vkladní knížku, na které měl senior uloženo několik desítek tisíc korun. Společně se ženou pak dům opustili. Poškozený vzápětí po jejich odchodu zjistil, co se stalo a vše oznámil na policii. Hotovost uložená na knížce naštěstí zůstala nedotčena a nepotvrdilo se ani, že by se pachatelé pokusili o její výběr.,“ popsala poslední případ řešený Policií ČR tisková mluvčí Územního odboru Přerov Miluše Zajícová.

Tento případ policisté šetří pro trestný čin krádeže a porušování domovní svobody. Zároveň hledají svědky, kteří zahlédli uvedenou dvojici a mohli by k ní poskytnout jakékoliv informace, případně k výskytu vozidla, kterým dvojice do Lýsek přijela, aby kontaktovali policisty na telefonním čísle 974 778 324 nebo na lince 158.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here