V Hranicích otevřou nové informační centrum o zdejší propasti

1660

Řadu zajímavých informací o slavné Hranické propasti se budou moci návštěvníci dozvědět v novém informačním centru, které v minulých měsících vzniklo v bývalé nádražní budově v Teplicích nad Bečvou. Slavnostní otevření je plánováno na 1. červen.

Hranická propast je s celkovou naměřenou hloubkou 473,5 metru nejhlubší propastí České republiky. Zároveň je díky rekordní hloubce vody 404 metrů nejhlubší zatopenou propastí světa. Jejího dna však stále není dosaženo. Zajímavosti o ní má nově návštěvníkům přiblížit informační centrum. „V této místnosti jsme zřídili takovou vstupní část informačního centra pro samotnou propast, protože máme tady nejhlubší zatopenou propast na světě, ale když přijde návštěvník a hlavně děti nahoru, tak ta nadzemní část není příliš velká. Kdo navštívil Macochu, tak ta hloubka nadzemní části je téměř dvakrát tak velká, tak jsou lidé zklamáni. Proto jsme chtěli aby než začnou návštěvníci stoupat byli informování o tom, kde vlastně ta hloubka je a v čem je ta její světovost. K tomu tady máme vytvořený i model,“ vysvětlil místostarosta města Hranice Ivo Lesák.

„Celá akce tohoto informačního centra u Hranické propasti byla financovaná z programu Národní podpory cestovního ruchu, který je v gesci Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. je to program, který je vyhlašovaný každý rok, takže my jsme uspěli v roce 2017. Celá rekonstrukce začala až na podzim 2017, protože jí předcházelo vyřizování všech podkladů než jsme dostali rozhodnutí o přidělení dotace, tak to prakticky trvalo tři čtvrtě roku. A pak za dva měsíce se to muselo tady celé udělat. Celkové finanční náklady akce přesahovaly 1 milion korun, dotace byla přes půl milionu korun,“ dodala ředitelka Hranické rozvojové agentury Michaela Škrobánková.

Nové informační centrum je především interaktivní, aby návštěvníkům propast co nejvíce přiblížilo. „Informační centrum u propasti je velmi hravé, jsou tady například 3D brýle, do kterých, když se člověk podívá, tak má pocit, že stojí v propasti, nad propastí a tak dále. Je tady taková interaktivní stěna, kde návštěvník vidí jak je propast hluboká, co kde v kterém místě je. A ve vedlejší místnosti je kino, kde budeme promítat dokumenty o výzkumech propasti. Informační centrum bude otevřené od 1. června, slavnostně se otevře v 15 hodin odpoledne a bude otevřené od června do konce září kromě pondělí každý den. Od úterý do pátku bude otevřené od 10 do 16 hodin. A o víkendech od 9 do 17.30,“ doplnila ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice Naděžda Jandová.

Informační centrum se nachází v bývalé železniční stanici v Teplicích nad Bečvou. Hranice požádali Správu železniční a dopravní cesty o odprodání této budovy do majetku města, pokud se ji podaří získat plánuje město rozšířit informační centrum do celého objektu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here