Prezident Zeman diskutoval v Přerově s příznivci i odpůrci

1424

Do Přerova v úterý 25. září zavítal prezident České republiky Miloš Zeman, do města přijel po páté hodině odpoledne, první zamířil na radnici, kde se setkal s primátorem a radou, poté se odebral na pódium na náměstí- tam proběhla beseda s občany, na kterou dorazilo i několik odpůrců současné hlavy státu.

V úvodu svého vystoupení poděkoval prezident Přerovanům za hlasy, které dostal v druhém kole prezidentské volby, poté se věnoval tématu dostavby dálnice D1 z Přerova do Říkovic a mluvil i o doplatcích na bydlení. Poté odpovídal a reagoval na dotazy a podněty z publika.

„Díval jsem se na Švédsko jako na zemi, která se pokoušela o socialistický model a naráz je tam veliký binec, co se týče toho, kolik je tam uprchlíků. Četl jsem si v novinách, že jednomu pánovi ukradli auto, šel na policejní stanici a ten policista mu řekl, co nás tady obtěžujete tady s tímto případem, my tady řešíme čtyři znásilnění, jednu vraždu a čtyři vloupání. A tak se chci zeptat, zda je možná rehabilitace této krásné země,“  zeptal se prezidenta student gymnázia Marek Novotný.

„Švédsko byla země, která byla velmi vstřícná vůči migrantům, a pokud to byli migranti evropské provenience, tak si myslím, že to Švédsku nijak neuškodilo. Problém nastal v okamžiku, kdy se Švédové trošku naivně domnívali, že muslimští migranti jsou něco podobného jako migranti evropští, a ono to tak nebylo,“ reagoval Miloš Zeman.

Na besedu dorazili i odpůrci prezidenta, na mikrofon mluvil písničkář Zbyněk Horváth a Vladimír Hučín. „Miloši Zemane, nebudu vám říkat pane prezidente, poněvadž patřím k sedmi a půl milionům lidí, kteří vás nevolili. Volilo vás necelé tři miliony lidí. A vím, že jsem tady v menšině. Budete muset uznat omyl, poněvadž došlo ke zmatení pojmů, totalita na kterou upozorňujeme, tak to je totalita, která přichází s vámi,“ sdělil prezidentovi písničkář Zbyněk Horváth.

Lidem se beseda většinou líbila a oceňovali i témata dotazů. Prezident Zeman zavítal ve své funkci do Přerova už podruhé, poprvé tady byl 7. března 2014. Z města si odvážel dárek v podobě místních vín.

„V zasedací místnosti rady se sešel prezident s radními. Nabídli jsme mu makové koláčky upečené v Zábeštní Lhotě, dále jahodový dezert a také víno a vodu.  Jako dárek si odvezl dvě vína. Červené víno bylo z nedalekých Sobíšek a bílé víno z Předmostí, k tomu měl v dárkovém balení také dvě sklenice,“ popsala tisková mluvčí města Přerova Lenka Chalupová. Prezident Zeman zakončil svou šestou návštěvu v Olomouckém kraji ve středu odpoledne tiskovou konferencí na Pradědu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here