Pokračuje obnova Knejzlíkových sadů, návštěvníci by se už letos mohli dočkat Pěškobusu.

1445

V lokalitě na Žernavé nad Předmostím pokračuje letos obnova Knejzlíkových sadů, ty na místě vznikly už ve 20. letech minulého století, potom je ale dlouhá desetiletí nikdo neudržoval, takže se z nich stal neprostupný prostor plný náletových dřevin. S jejich obnovou začal před dvěma lety spolek Predmostenzis, který tady nyní plánuje i nové aktivity.

Pěškobus – tak se jmenuje nová aktivita, která má letos začít vznikat v Knejzlíkových sadech nad Předmostím. Alespoň části nové stezky se zastávkami pěškobusu by si mohli návštěvníci poprvé projít při tradičním Pochodu po stopách lovců mamutů, který se tradičně koná v říjnu. „Je to několik let starý nápad, který náš spolek vymyslel, jedná se o netradiční formu turistiky, kdy jsou udělané zastávky, kde jsou jakoby jízdní řády a jsou tam vzdálenosti, budou u toho nějaké lavičky a hry. Kdo se pěškobusu zúčastní tak nejenom že takhle půjde tou krajinou, ale ještě se u toho může něco dozvědět. Plánujeme tady mít i revizora, ale kladného revizora, který těm, co budou mít zakoupenou jízdenku věnuje dárek. Jízdenka půjde koupit formou DMS a takto vybrané prostředky použijeme na údržbu a obnovu lokality, vysvětlil Libor Pokorný, předseda spoleku Predmostenzis, z.s.

Spolek Predmostenzis oslovil také město Přerov a požádal o pomoc při realizaci projektu, který má za cíl revitalizovat Knejzlíkovy sady. Město proto zřídilo neformální komisi, jež se lokalitou na Žernavé zabývá. „Půl roku se scházíme a bádáme nad mapami a nyní jsme se přišli podívat i do terénu, v období, kdy není listí na stromech a zarostlé svahy, abychom viděli lokalitu jako celek, příště se zase sejdeme uvnitř a zaznamenáme, co jsme dnes přímo v lokalitě vymysleli,“ popsal Pavel Juliš, vedoucí Odboru stavebního úřadu a životního prostředí.

V nejbližších měsících plánuje spolek Predmostenzis roubování dalších stromů v lokalitě. Aktivitu spolku vítá i místní výbor v Předmostí, protože díky aktuálním úpravám se místo stane přívětivější pro procházky nejen obyvatelům Předmostí.

Místní výbor tady tuto akci vítá a určitě bude spolupracovat se spolkem Predmostenzis na realizaci celého díla,“ dodala Svatava Doupalová z Výboru místní části Předmostí. Trávu na svazích popovického kopce spásají přes sezonu ovce, ty mohou zájemci nyní v zimních měsících vidět nejčastěji v areálu Žernavského dvora dole pod kopcem, sledovat je můžete i se speciálně upravené pozorovatelny pasoucích se zvířat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here