Obce v okolí stavby D1 trápí mraky prachu

1475

Mraky prachu se hnaly o víkendu a začátkem týdne na vesnice, které leží podél stavby dálničního úseku D1 z Lipníku nad Bečvou do Přerova, situaci z neděle šetří už i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Společnost Skanska už v týdnu přistoupila k zpřísnění limitů práce na stavbě při daných povětrnostních podmínkách.

Nejhorší byla situace o víkendu v Buku, kde jsou nejbližší domy necelých 200 metrů od stavby a nedaleko se nachází skládka popílku, dálnice přitom vede přímo jejím středem. S následky stavby ale bojují i lidé v Radvanicích nebo Prosenicích. „Situace o víkendu tady v lokalitě výstavby dálnice u obce Buk byla velmi kritická, když se změnili povětrnostní podmínky, otočil se vítr směrem na naši obec a práce, které byly prováděny tady na dálnici, navážení popílku. Navezená lokalita značně oschla a veškeré prachové částice byly větrem hnány do obce Buk a Radvanice. Podle mě to bylo nedostatečným opatřením ze strany zhotovitele, kdy nebylo pokryto správné zajištění přístupových cest a samotného ukládání popílku dostatečně kropeno,“ popsal starosta Buku Jaroslav Vrtělka.

„Situace v Radvanicích je jako každé jaro, fouká vítr Moravskou bránou, to znamená při stavbě té dálnice, která trvá už nějakou dobu, ta prašnost je. V Radvanicích je problémem spíš otevření lomu ve Veselíčku, asi čtyři měsíce nám přes obec bude jezdit pravidelně těžká technika. Lidé se bojí, že jim začnou praskat fasády. Silnice se Skanska snaží nějakým způsobem čistit, ale je to nedostatečné. Když se práší, tak se cesta vyčistí, když začne pršet, tak se ze stavby začne vozit bláto, nahoru i dolů. Je to takové neřešitelné, lidé mají špinavá auta a stěžují si,“ doplnil starosta Radvanic Milan Pyšný.

Firma Skanska, která dálniční úsek z Lipníku nad Bečvou do Přerova staví, přijala na základě víkendové situace přísnější limit pro sílu větru při kterém ještě lze pracovat. „Práce na stavbě jsou z pohledu ovzduší řešeny v provozním řádu stavby. V neděli foukal velmi silný vítr, situaci na stavbě jsme hned řešili přerušením prací a byli jsme také v kontaktu se starostou Buku a Českou inspekcí životního prostředí. Té jsme také následně nahlásili havarijní stav. Během nedělního dopoledne totiž výrazně zesílil vítr, proto jsme před polednem přerušili práce a ukládanou vrstvu popílku překryli vrstvou zeminy. V pondělí jsme se sešli se zástupci ČIŽP a zástupci obce Buk a projednali náš návrh opatření. Ta opatření zahrnují posílení kropících vozů a kratší intervaly kropení, častější měření síly větru s dramatické snížení limitu síly větru, za kterého ještě můžeme pracovat. Tato opatření jsme již realizovali,“ vysvětlil tiskový mluvčí firmy Skanska Ondřej Svatoň.

Lidé z Buku upozorňují od začátku stavby, že v lokalitě je téměř celý rok větrno. Špatné zkušenosti tu lidé mají už z minulosti, kdy skládka popílku mezi obcemi Buk, Radvanice a Prosenice vznikala.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here