Lípy na Horním náměstí možná čeká kácení, mají infekci

1648

Šest vzrostlých líp, které vévodí historickému Hornímu náměstí, míjí už pátá generace Přerovanů. Podle odborníků by se ale měl Přerov se stromy rozloučit, protože jsou ve špatném stavu a mohly by ohrozit kolemjdoucí.

Byť ve zprávě dendrolog doporučuje kácení, zástupci města i úředníci z odboru životního prostředí a majetku se dohodli, že na jaře dají lípám ještě šanci. Do konce března projdou bezpečnostním řezem, a když budou stromy nadále chřadnout, dají na podzim povel ke kácení.

„Máme v ruce čerstvý znalecký posudek, který říká, že je špatná vitalita, stabilita stromů i jejich zdravotní stav. Odborníci zjistili, že lípy prosychají, mají infekci kmene i větví. To, že nejsou v dobré kondici, je na první pohled zřejmé i pro laiky, kteří soubor stromů na Horním náměstí dlouhodobě sledují,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Někteří lidé se zajímají, kdy stromy projdou zásahem – na druhou stranu ale Přerované vnímají lípy jak jednu z dominant místa, ke kterému mají citový vztah.

„Jsem přesvědčen, že dojde-li ke kácení, budou to mnozí prožívat emotivně a negativně. Musím ale zdůraznit, že když by stromy někoho zranily nebo zabily, budeme voláni k zodpovědnosti my – politici a úředníci, nikoliv občané,“ připomněl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Zároveň zdůraznil, že i když se naplní scénář s kácením, je povinností města zajistit náhradní výsadbu. Už teď je ale jisté, že by tu nerostlo šest líp, ale méně – protože je nutné, aby byly stromy v určité vzdálenosti od sebe a tím lépe prospívaly.

Úředníci z odboru životního prostředí a z odboru majetku stav líp dlouhodobě sledují, stromy si fotí – a i ze snímků je vidět, jak v posledních pěti letech sešly. „Stromy už byly v minulosti ořezány a v koruně byla instalována bezpečnostní vazba – devastace ale pokračuje. Dalším ořezem asi jen oddálíme konec životnosti stromů, přesto se o to chceme pokusit,“ uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. Podle Bohumíra Střelce z Technických služeb města Přerova dojde k prořezu ještě do Velikonoc – ideálně poslední týden v březnu.

Foto: Lípy na Horním náměstí rostou zhruba sto let. Znalec vyčíslil i jejich hodnotu – jeho kalkulace se zastavila na čísle 369 tisíc 704 korun. Ve zprávě, kterou začátkem března letošního roku zpracoval Jaroslav Kolařík, se píše: „Stav stromů neumožňuje jejich dlouhodobou existenci na daném stanovišti. Stromy jsou již značně destabilizované bez spolehlivé možnosti řešení situace pěstebním zásahem. Koncepčním řešením je pouze kompletní vykácení skupiny s kompenzací náhradní výsadbou v dané lokalitě.“

Text: https://www.prerov.eu/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here