Lidé bez domova obědvali v Arcibiskupském paláci

1949

Více než stovka lidí bez domova poobědvala ve čtvrtek 27. prosince v Arcibiskupském paláci v Olomouci. Vánoční oběd tady pro ně už potřetí pořádala Komunita Sant‘ Egidio, ta se lidem na okraji společnosti věnuje po celém světě už 50 let. V České republice působí ještě v Praze, Brně, Ostravě a Jihlavě.

Dobrovolníci z komunity Sant‘ Egidio pracují s lidmi bez domova v Olomouci celý rok, vánoční oběd bývá jejich největší akcí. „Jsme moc rádi, že se nám každý rok daří alespoň o pár míst zvyšovat kapacitu tohoto sálu a prostor, kde můžeme lidi bez domova uvítat. Letos uvítáme 113 lidí bez domova, nás u komunity a dobrovolníků je tady přibližně 50. Připadá mi na tom krásné to, že v té chvíli se trochu stírají rozdíly mezi těmi, kdo přijdou jako hosté nebo obsluhují. Sedíme u jednoho stolu, máme jeden oběd, jeden společný zážitek, jeden společný den. Takže se to nerozděluje na to, že někdo je dobrovolník, někdo z komunity a někdo chudý – je to jeden stůl a jedna hostina, která je otevřená,“ vysvětlila organizátorka oběda z komunity Sant‘ Egidio Magdalena Hýrková.

Jídlo na oběd připravovali už potřetí manželé Boubelíkovy, větší část musejí nachystat a převařit předem, část potom dodělávají přímo v den oběda na místě. „Množství je asi 215 řízků z vepřové kýty, přes 50 litrů krůtího vývaru s nudlemi a 58 kilo bramborového salátu. doma jsem dělal salát a předvařil polévku, nařezal jsem porce masa. Dnes se maso naklepalo, obalilo, usmažilo a dodělali jsme polévku,“ popsal dobrovolník Pavel Boubelík.

S lidmi bez domova poobědval i olomoucký biskup Josef Nuzík. „Já vidím smysl této akce, kterou u nás pořádá komunita Sant‘ Egidio už po několikáté, v tom, že nezapomínáme na chudé, nejen o Vánocích, kdy lidé mají k sobě blíže, ale celý rok. A toto je ještě takové gesto, že je zveme na místa, kde se běžně scházejí lidé akademického světa, lidé přicházející za kulturou a dnes tady jsou lidé chudí. Církev tak dělala vždy o Vánocích, jeden ze starých zvyků na Štědrý den byl, že křesťané nezavírali dveře ani vrata na Štědrý den, aby chudí mohli přijít, aby tento den, který byl ve znamení velké Boží štědrosti, i ti nejchudší prožili jako ostatní lidé,“ sdělil olomoucký biskup Josef Nuzík.

Komunita Sant‘ Egidio funguje po celém světě a věnuje se lidem na okraji společnosti. „My tady v Olomouci se věnujeme hlavně právě lidem bez domova, pořádáme pro něj nejen vánoční obědy, ale setkáváme se každé pondělí a přinášíme jim kafe, čaj, obložené chleby. Jídlo ale není hlavní, ale jde především o vytváření společného vztahu. potom už to pro nás nejsou nějací klienti nebo „pan Nováček“, ale je to prostě Karel a Hanka a jsou to lidé, které známe i několik let,“ dodala Magdalena Hýrková.

Kromě Olomouce proběhl letos oběd pro lidi bez domova pořádaný komunitou Sant‘ Egidio i v Praze, Brně a Jihlavě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here