K celostátní studentským protestům se na Masarykově náměstí připojili i mladí lidé z Gymnázia Jakuba Škody

1761

Více než dvě stovky lidí, mezi nimiž převažovali studenti Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, se přidaly k celostátní výstražné stávce studentstva #VyjdiVen a na přerovském náměstí Tomáše G. Masaryka vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta republiky a premiéra vlády. Na náměstí protestovali také absolventi školy, učitelé a akci podpořilo i několik vysokoškoláků a dalších obyvatel města. Studenti ostatních přerovských středních škol a jediné vysoké školy o hromadnou účast neprojevili zájem, i když několik jednotlivců také přišlo. 

Připojit se k celostátní výstražné stávce studentstva #VyjdiVen, prostřednictvím které mladí lidé vyzývají ústavní představitele republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot napadlo jednoho ze studentů přerovského Gymnázia Jakuba Škody Vojtěcha Janka.

Já jsem byl iniciátorem této akce. Nelíbí se mi, jak to v našem státě vypadá, nelíbí se mi chování ústavních činitelů. Pan premiér se nechová, jako by byl v demisi. Nelíbí se mi jak funguje vláda, že se paktuje s extrémisty. Nelíbí se mi porušování ústavních zvyklostí a nelíbí se mi, že lidé, kteří nás mají vést a mají lidem jít příkladem, se nechovají ani podle základních zásad slušnosti. Příkladem jsou sprostá slova pana prezidenta, jeho narážky na svobodná média, která jsou zcela zásadní pro demokratický stát ,“ uvedl pro TV Přerov iniciátor přerovských protestů gymnazista Vojtěch Janek.

Ke studentům se na náměstí přidali také učitelé gymnázia. „Je to akce studentského senátu naší školy, ale žáci potřebovali pomoci zastřešit formální záležitosti, jako je například povolení shromáždění. Musel jsem zajít na úřad, podat žádost a zdůvodnit, proč je to tak narychlo. Svolávací povinnost je totiž pět dnů dopředu. Požádal jsem proto o výjimku a magistrát studentům vyšel vstříc a schválil žádost ve zkrácené lhůtě,“ vysvětlil svou přítomnost učitel přerovského Gymnázia Jakuba Škody Petr Kouba. „Přišla jsem podpořit akci studentů, protože jsem přesvědčena, že demokracie je u nás opravdu v ohrožení. Tou poslední kapkou byl inaugurační projev prezidenta Zemana a ohrožení veřejnoprávních médií. V  jejich konci já spatřuji i konec demokracie ,“ konstatovala Helena Netopilová, která také v Gymnáziu Jakuba Škody vyučuje.

Ne u všech lidí se aktivita studentů setkala s pozitivním ohlasem. „Já si myslím, že momentálně by děti měly být ve škole a my, co se snažíme vydělávat nějaké peníze a vzdělávat je, bychom byli rádi, kdyby v té škole opravdu byly. Mám také děti v tomto věku a byl bych strašně rád, kdyby dělaly, to co mají, a nebyly zneužívány k takovýmto pitomostem,“ vyjádřil svůj názor na studentský protest jeden z náhodných kolemjdoucích.

Jiného mínění je olomoucký politolog Pavel Šaradín. „Studenti bývají často motorem celospolečenského dění a myslím si, že nastupující generace má určitě právo se k situaci vyjádřit. Něco takového se z řad studentů dalo očekávat. Už od posledních ročníků střední školy skutečně jeví mladí lidé mnohem větší zájem o společenské dění , než je tomu na začátku studia,“ mínil politolog Pavel Šaradín.

Většina přítomných byla z Gymnázia Jakuba Škody, ale podle iniciátora přerovského protestu přišlo i pár vysokoškoláků a žáků Střední průmyslové školy. „Jdeme protestovat proti současné vládě, premiér nemůže být trestně stíhaný,“ uvedla jedna z gymnazistek. „Jsem tady, abych se připojil k akci, která poukazuje na protiústavní aktivity v našem státu. Protože můj táta je živnostník, v poslední době mě hodně naštvala nefér pravidla vůči živnostníkům a zvýhodňování velkých firem proti lokálním obchůdkům a dalším malým podnikům. Když ukážeme, že se nám něco nelíbí, mohlo by se to změnit,“ prozradil další gymnazista.

Mladí lidé si uvědomují, co se děje v ostatních zemích. Například na Slovensku byly protesty úspěšné. Pokud by třeba politika, proti které protestovali, dál pokračovala, tak myslím, že budou pokračovat v protestech a v konečném důsledku budou úspěšní,“ mínil politolog Pavel Šaradín. Jeho slova potvrzuje i gymnazista Vojtěch Janek. „Tento protest rozhodně není jednorázovou akcí, pokud se nic nezmění, budeme v tom nadále pokračovat,“ dodal Janek.

Na závěr mohli zájemci svůj protest potvrdit podpisem. Organizátoři jich nasbírali 170.   Do půlhodinové výstražné stávky v pravé poledne se v celé republice zapojily tisíce studentů, ve větších městech proběhly také debaty.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here