Farmářské trhy letos končí dušičkovým 25. října

1667

Po prázdninové pauze se na přerovské náměstí vrátily farmářské trhy. Většina prodejců přijela ze sousedních regionů. Organizátoři akce se snaží opakovaně oslovovat lokální pěstitele a výrobce, ale zatím bez většího úspěchu.

Mezi zhruba dvacítkou stánkařů byli „zelináři“ z Krnova nebo „paštičkáři“ ze Zábřehu na Moravě. Blanka Chmelová jezdí do Přerova s lahůdkami pravidelně. Má tady už své zákazníky a se zázemím je vcelku spokojená.

„Mohlo by to být ještě lepší, kdyby tady hrála třeba živá hudba. Ta tady už byla a myslím, že by tady tomu pomohla,“ řekla Blanka Chmelová.

„Nejde mi tady ani tolik o tržbu jako o reklamu našim výrobkům. Do Přerova jezdím ráda,“ doplnila Sylva Procházková, prodejce mléčných výrobků.

Farmářské trhy v Přerově organizuje druhým rokem Okresní agrární komora Přerov ve spolupráci s Olomouckým krajem a městem.

„Město Přerov zajišťuje bezplatný výlep plakátů, hudbu a volná parkovací místa na náměstí pro trhovce,“ uvedla Lenka Chalupová, tisková mluvčí přerovského magistrátu.

„S dnešní nabídkou sortimentu jsem spokojená. Je tu konečně ovoce a zelenina, což dlouhodobě chybělo v nabídce. Jsou tu květiny, lahůdky, včelí produkty,“ okomentovala sortiment čtvrtečního trhu Jana Neradilová z Okresní agrární komory Přerov.

V rámci ankety byla většina oslovených s nabídkou spokojená.

„Koupila jsem si kvašáky, paštiku, brusinky a teď ještě sýry. Je z čeho vybírat,“ pochvalovala si nákup starší paní z Přerova.

„Koupila jsme si víno z rybízu, které mi moc chutná. Nabídka je pestrá, ale vadí mi, že trhy končí brzy odpoledne a nejsou pro lidi v práci,“ postěžovala si jedna z nakupujících.

Právě doba, ve kterou se farmářské trhy v Přerově konají, je terčem kritiky. Stanovený čas od 9,00 do 16,00 hodin nevyhovuje hlavně lidem v zaměstnání. A tak jsme organizátorům tlumočili návrh přesunout dobu konání z ranních do odpoledních hodin.

„No, tak to jsem zatím nezvažovala. Ale můžu to zkusit. Zeptám se prodejců, co by tomu říkali,“ reagovala Jana Neradilová za organizátora trhů.

Sezóna farmářských trhů začíná v březnu a končí na podzim. V Přerově se konají vždy ve čtvrtky. Letošní závěrečný dušičkový je naplánovaný na 25. října.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here