Cestovatel a hudebník Pavel Kadlíček předal v rámci projektu Kola dětem dalších 24 kol

1393

Dalších 24 kol putovalo na konci školního roku k dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí v rámci projektu Kola dětem. Peníze na jejich zakoupení vybral na svých cestovatelských přednáškách i na koncertech cestovatel, hudebník a především nadšený cyklista Pavel Kadlíček z Rokytnice nedaleko Přerova.

Na počátku projektu Kola dětem stojí příběh amerického cyklisty Marka Reynoldse, který před dvaceti lety ve Spojených státech začal sbírat peníze, za které kupoval kola dětem ze sociálně slabých rodin, když v roce 2004 podlehl následkům zranění po napadení pumou jeho rodiče se rozhodli založit nadaci a pokračovat v jeho projektu dál. „Kontaktovala jsem tu nadaci, jestli by nevadilo, že by jsme něco podobného založili tady v České republice. A oni naopak byli úplně nadšení, že se jim líbí, že ten odkaz jejich syna vlastně tak pokračuje dál i v jiné zemi. Máme jejich podporu, podpořili nás. Projekt u nás běží asi 5 let. Dělám to hlavně já s rodinou plus pár kamarádů, teď hlavně se k nám připojil právě Pavel Kadlíček, který se o nás dozvěděl jenom přes článek v časopise a sám nás kontaktoval, sám si nás našel a rozjel to úplně jako ve velkém. Teď jsme dohromady s Pavlem Kadlíčkem předali 54 kol,“ popsala zakladatelka iniciativy v ČR Andrea Radová.

Poslední školní den letošního roku předal cestovatel a hudebník Pavel Kadlíček 24 kol dětem z Olomoucka. „V lednu jsem říkal, že říkal že těch kol chci 1000, samozřejmě 24 je také dobré číslo. Já jsem tomu věnoval od ledna do minulého týdne, teď už jsem kola jen převezl. Bylo to postavené na tom, že jsem dělal cyklo-cestovatelské přednášky. A pak jsem najednou zjistil, že vlastně cyklo-cestovatelské přednášky v rámci tohohle projektu jsou také trošičku osvěta. O tom, abych lidem řekl, že mít statut sociálně slabí není jenom tak něco, nějaké slovo do větru, ale že to může potkat úplně každého. A chtěl jsem lidem říct, že vybírám peníze na to, abych odstartoval dětem úplně novou éru a budu věřit, že jim to odstartuje novou éru. Až je budu jednou potkávat někde ve světě, kdyby to byl jeden z desíti, tak je to prostě pořád dobrý počin, protože ty děti nemůžou vůbec za problémy svých rodičů,“ vysvětlil hudebník a cestovatel Pavel Kadlíček.

A proč zrovna kola? „Větší část svého života jsem strávil na kole a sjel jsem celý svět a dneska můžu říct, že svět je neskutečně krásný a zvlášť ze sedla kola. Takže si myslím, že opravdu dnešní době, kdy děti mají různé iPhony a iPady a všechno možné, tak je to ta forma, kterou jsme zažívali my, jak prožít prázdninové dobrodružství. A také jsou díky tomu začleněny do nějaké party, hlavně na vesnicích. A tohle nikdy nemůžou poznat ve virtuálním světě.,“ dodal Kadlíček.

Děti, které kola dostaly, byly vybrány ve spolupráci s olomouckým sociálním odborem, jde o děti z rodin, které i přes nepřízeň osudu fungují a snaží se a o své děti co nejlépe starat. „Pro mne je kolo symbolem svobody a volnosti a já chci v první řadě poděkovat panu Kadlíčkovi, že to svoje nadšení pro pohyb na kole předává mladým lidem a těm, kteří se třeba ke kolu nemají možnost dostat tak jak ostatní jejich vrstevníci. Jako město velice vítáme tuto iniciativu, protože nejen že podporujeme ekologické způsoby dopravy, ale také máme ve svojí prorodinné politice kapitolu o tom, jak podporovat pohyb dětí, jak je vést k zdravému životnímu stylu a to všechno spolu souvisí, takže jsme pomohli vybrat ty děti, které jsou nejpotřebnější a kteří si určitě budou toho dárku vážit. A chtěl bych jim popřát mnoho krásných zážitků na kole,“ sdělil náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs.

Pavel Kadlíček už v minulých dvou letech vybral peníze na kola pro 18 dětí z Přerovska, spolu s letošními 24 koly na Olomoucku tak rozdal už 42 kol.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here