Městská policie kontroluje tento týden častěji hřbitov

1349

Stovky lidí v těchto dnech míří na přerovský hřbitov, aby zde zavzpomínali na zemřelé, zapálili svíčky nebo položili květiny ke hrobům. Preventivně tady proto tento týden více hlídkují také příslušníci městské policie, některá místa nově střeží také kamerový systém.

Den vzpomínek za všechny věrné zemřelé neboli dušičky přivedou každoročně na hřbitovy tisíce lidí, někteří ale na hřbitov místo vzpomínek na zemřelé přicházejí krást květiny nebo svíčky, v tomto období proto pravidelně hřbitov v Přerově obcházejí také posílené hlídky městské policie.

„Krátce před dušičkami a po dobu dušiček směřujeme více hlídek do oblasti hřbitova, nejen na hřbitov ale i do přilehlých ulic několikrát za den, vždy je tam přítomna minimálně jedna hlídka Většinou to vychází ten týden před dušičkami, kdy je největší nápor pozůstalých. Nicméně z dlouhodobého hlediska směřujeme psovody právě do této lokality, protože přes správce hřbitova se nám donesli informace o tom, že lidem se občas ztrácí některé vybavení hrobů – svíčky, květiny takže se  snažíme touto preventivní akcí těmto krádežím ne zamezit ale minimálně je omezit,“ vysvětlil zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

„My samozřejmě tuto aktivitu vítáme, protože ti lidé vidí, že policie se tady pohybuje a tak jsou takový klidnější. Nebojí se o to, že by se jim mohlo v období dušiček něco ztratit.  Za námi přicházejí lidé s tím, že se jim něco ztratilo na hrobech ale bývají to takové spíše menší škody a každý rok je to v podstatě stejné. Dalo by se říci že se to frekvence stížnosti se nezvyšuje,“ popsal správce hřbitovů Zdeněk Páleník.

Drobné krádeže lidé obvykle nehlásí, ale většina z nich s nimi nějakou zkušenost na hřbitově má. Preventivní opatření na konec října a začátek listopadu přijímá také Policie České republiky, jedná se především o dopravní kontroly nebo hlídání parkovišť u hřbitovů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here