Sbírka na vyhořelou chatu na Tesáku

1544

Vlna solidarity vyburcovala majitele vyhořelé chaty na Tesáku k její obnově. Lidé se sami hlásí k úklidu po ničivém požáru, byla vyhlášena sbírka vlaječek coby tradiční doplněk této budovy a město Přerov zapůjčilo prodejní stánek. Veřejnost se může zapojit i finančně, od pondělí 14. února se rozběhla veřejná sbírka na stavbu nové chaty. Transparentní účet zřídila obec Rajnochovice, která zároveň upozorňuje, že peníze lze zasílat pouze na tento účet. Jakákoliv jiná čísla účtů nebo sbírky formou pokladniček či vybíráním hotovosti nejsou povoleny.

Chata Tesák neodmyslitelně patří k symbolům Hostýnských vrchů, postavena byla ve třicátých letech minulého století.  Turisté se zde během výletů či oblíbeného lyžování rádi zastavovali na občerstvení. O to neuvěřitelněji pak koncem ledna zazněla zpráva, že chata lehla popelem. Díky sociálním sítím se tato informace rychle rozšířila a lidé volali po vyhlášení sbírky, do které mohou přispět již nyní. „Hlavním důvodem, proč jsme ji vyhlásili, je to, že se chata Tesák nachází v našem katastru. Cítili jsme morální povinnost postarat se aspoň o tu sbírku. Máme to domluvené na tři roky, takže do 14. 2. 2025 by měla být funkční,“ uvedla Jaroslava Jurčová, starostka obce Rajnochovice. Vybrané peníze se použijí na stavbu nové chaty. Přitom bezprostředně po požáru byly pocity majitelů tristní, díky podpoře veřejnosti se však situace změnila. „Lidé to nakopli, my jsme s tím souhlasili a už prostě jdeme dál. Díky nim to možná bude stát tak, jak to stálo. Udělali jsme brigádu, snažíme se vyklidit trosky. Pomohli nám dobrovolníci, a tím jim chci všem poděkovat,“ řekl Miroslav Nakládal ml., syn majitele chaty Tesák.

Pomocnou ruku nabídlo i statutární město Přerov, které zareagovalo na výzvu majitele vyhořelé chaty, zda někdo nemá prodejní stánek nebo pojízdný karavan. „Spojil jsem se s technickými službami, protože disponují prodejními stánky. Vše začalo probíhat ve spolupráci s technickými službami, které našly volný stánek. Domluvili jsme se na dopravě, domluvili jsme se s vlastníky vyhořelé chaty na Tesáku, že by byl vhodný k tomuto účelu. Stánek jsme tam umístili a na základě smlouvy o užívání ho bude pan Nakládal užívat,“ podotkl Miloslav Dohnal, vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu. Prodejní stánek bude fungovat formou výdejního okénka. „Další firma nám dovezla toalety a zázemí, kde budeme dělat ty základní věci. Lidé si zde postojí se svařákem, mohou si dát pivo nebo bramborák. Máme v jednání ještě vnitřní prostory, tak uvidíme. Tam bychom provozovali vaření,“ dodal Miroslav Nakládal ml. Naděje na obnovu chaty je čím dál zřetelnější. „Už jsem v kontaktu s architektem a městem. Ještě musím vytáhnout plány z archivu, pokud tam budou a pak se bude řešit, co vlastně dál a jakým způsobem se bude stavět nová chata,“ podotkl Miroslav Nakládal ml.

Sice to ještě bude trvat nějakou dobu, než se postaví nová chata, ale již nyní běží sbírka vlaječek, kterými byl tento objekt proslulý. „Když jsem se dozvěděl tu smutnou zprávu v den, kdy se to stalo, tak jsem se o tom bavil se synem. Připomněl mi, že jsem tam kdysi věšel vlaječku a řekl mi, že tam asi už nebude. Tak jsem mu odpověděl, co se dá dělat, uděláme sbírku, seženeme nové a zavezeme je tam. Tak jsem se toho nějak zhostil,“ vysvětlilJosef Vojáček, iniciátor sbírky vlaječek. A nápad se ujal, lidé se ozývají nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. „Lidé mi píší, volají, jsou nesmírně zapálení do toho. Vážím si každé vlaječky, nejenom té, která má nějakou hodnotu. Vážím si vlaječky, kterou přinesou děti nebo kterou sám vyrobil nějaký chlapec. To se cení a z toho mám dobrý pocit. První sběrné místo jsme zřídili v restauraci na Lokotce, další vlaječky vybírá prodejna Knihanka v Mostní ulici. Volají mi lidé z ciziny, píší, že mají zájem podpořit sbírku, což je velice příjemné a myslím, že to dodá váhu celé sbírce,“ zdůraznil Josef Vojáček.

„My jsme si až díky tomuto neštěstí uvědomili, jak důležitý bod na Tesáku je ta chata. Až se zvedla ta obrovská vlna solidarity s  majiteli vyhořelé chaty, tak jsme zjistili, kolik lidí tam zanechalo své příběhy, osudy. Kolik lidí tam jezdilo, mělo na ně vzpomínku, věnovali jim ty vlaječky. Byl to pro ně nezapomenutelný zážitek a kouzelné místo, které opětovně rádi navštěvovali,“ uzavřela starostka Rajnochovic Jaroslava Jurčová.

V případě, že lidé zamíří na Tesák, mohou využít občerstvovacího okénka poblíž vyhořelé chaty. Podpoří tím udržení pracovních míst zaměstnanců restaurace do doby vybudování nové chaty.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here