Část Přerova třídí v pilotním programu Gastroodpad

666

V pilotním programu mohou Přerované v části města vhazovat gastroodpad rostlinného i živočišného původu do speciálních hnědých nádob o objemu 120 litrů. Pracovníci odborné firmy nádoby odvážejí v pravidelných intervalech a jejich obsah se následně využívá pro výrobu obnovitelné elektřiny, tepla a biometanu v bioplynových stanicích.

Zkušební provoz je v několika lokalitách – dvacítka nádob má své stanoviště v ulicích Mikuláškova, Osmek, Seifertova, Sokolská, Svornosti, U Výstaviště, Velká Dlážka a Za Mlýnem. „Do nádob se mohou vyhazovat potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce, zelenina, sedliny kávy a čaje, a to i s původním obalem kromě skla. Vytříděný odpad se následně sveze do bioplynové stanice, kde se zpracuje a využije pro výrobu elektřiny, plynu a tepla,“ uvedl Petr Školoud z přerovského magistrátu. Kuchyňský odpad a nespotřebované potraviny tvoří běžně asi 25 procent obsahu popelnic na směsný komunální odpad. Jen v České republice zaplní skládky 2 miliony tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který zde produkuje škodlivé emise. Přerov se soustavně zabývá otázkou, jak chránit životní prostředí a odpad v maximální možné míře recyklovat. Možnost vytřídit gastroodpad od komunálního odpadu, zmenšit tak jeho objem a přispět k produkci zelené energie, se jeví jako přínosné řešení. Nezanedbatelnou výhodou je také finanční úspora za skládkovné. Za půlroční zkušební provoz zaplatí město Přerov 60 tisíc korun. Pokud se systém v příštích měsících osvědčí, dostanou se speciální nádoby také do dalších lokalit města.

Zdroj: Statutární město Přerov

Více ve videoreportáži

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here