Už pojedenácté se v prostorách přerovské restaurace Bečva konala mezinárodní soutěž pro mladé kuchaře a číšníky Gastro Makro Cup 2018 pod záštitou oborových asociací, která je současně také nominačním kláním o postup do celorepublikového finále v Brně. Tam se dostanou pouze držitelé zlatého a stříbrného pásma.
Kuchaři se letos museli popasovat s rybou. Dostali za úkol připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s použitím hlavní suroviny – chlazené tresky s kůží – v libovolné technologické úpravě s lehkou a těžkou přílohou.
„Chtěli jsme změnu. Měli jsme předtím vepřové, drůbež i mleté maso. Ryba vypadá velice jednoduše na přípravu, ale nemusí se vždy podařit. Může se rozpadnout, má svá úskalí,“ uvedla k zadání Marie Fabigová, učitelka odborných předmětů SŠGS, Přerov, Šířava.
Úpravu tresky netradiční metodou sous-vide, což je pomalé vaření ryby ve vakuu si zvolil Jakub Duben z Teplic nad Metují.
„Hodnotím sebe tak půl na půl. Povedla se mi čočka se zeleninou, ale ta ryba se mi trochu rozsypala a noky jsem taky trochu rozvařil,“ okomentoval svůj výkon Jakub Duben ze Střední školy hotelnictví a spol.strav.,Teplice n/M.
Jakub Duben nakonec soutěž vyhrál, z domácích získal postupové stříbrné pásmo v kategorii kuchař Zdeněk Mik a bronzové pásmo Tomáš Otáhal rovněž z Přerova.
V kategorii číšník obsadila první místo Zuzana Martincová ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov, Šířava.