Stavba posledního úseku D1 začne nejdříve za rok

3567

Stavba posledního úseku dálnice D1 z Říkovic do Přerova nezačne dříve než příští rok na jaře. Ředitelství silnic a dálnic nadále připravuje podklady pro stavební povolení.

„Úsek dálnice D1 0136 mezi Říkovicemi a Přerovem – já předpokládám, že bychom měli v tomto roce získat dílčí změnu územního rozhodnutí a dokončit majetkoprávní přípravu. Jsou tam ještě určité pozemky, které nemáme ve vlastnictví z pohledu ŘSD, dochází tam k vyvlastnění. Samozřejmě jsou tam i určité občanské iniciativy, které mají stále zájem měnit tu trasu. To si myslím že už bohužel v současné době není téma a vedlo by to zase k dalším zdržením. Reálně odhaduji někdy v první polovině příštího roku, že bychom mohli začít  0136 stavět, ale do konce tohoto roku to bohužel nebude,“ sdělil ředitel Odboru strategie Ministerstva dopravy Luděk Sosna.

K získání stavebního povolení chybí také některé pozemky, u kterých se nepodařilo najít dohodu mezi majiteli a Ředitelstvím silnic a dálnic.

Snažíme se tam samozřejmě najít nějakou dohodu, ale v oblasti Dluhonic jsou soukromé pozemky a obytné domy vlastníků, kteří s touto stavbou nesouhlasí. Dohoda není jednoduchá a nevylučujeme, že to bude muset skončit vyvlastněním a využitím nástrojů, které stát v tuto chvíli k dispozici pro získání majetkových možností a vlastnického práva má,“ doplnil Sosna.

V letošním roce se počítá s dokončením úseku 0137 z Lipníku do Přerova. Ministerstvo dopravy chystá opatření, která mají zmírnit dopad otevření této části dálnice na dopravu v Přerově.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here