V Žeravicích bude nový most přes Olešnici

1465

Obyvatelé místní části Žeravice by se v příštím roce mohli dočkat nového mostu přes Olešnici v ulici Pod lesem. Stávající most, který je v havarijním stavu, bude zbourán a nahrazen novým. Náklady na stavbu jsou vyčísleny na 8 a půl milionu korun.

Stavba počítá i s následnou rekonstrukcí komunikace a chodníku před a za mostem a s rozšířením vozovky v zatáčce před nájezdem na most. „Rada města Přerova nám svým usnesením koncem roku 2017 uložila zpracování projektové dokumentace na opravu mostu v Žeravicích v ulici Pod Lesem, s tím souvisí i ten druhý most který je u stadionu, který vlastně se také musí upravit. Po dobu stavby by se používal jako příjezdová komunikace k nemovitostem, které jsou za řekou,“ vysvětlila vedoucí odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

Od začátku letošního roku proto magistrát připravuje projektovou dokumentaci. “ Jsme ve fázi, kdy máme zpracovanou dokumentaci odstranění stavby včetně pravomocného povolení odstranění, máme zpracovanou projektovou dokumentaci pro umístění stavby zpracovává se dokumentace pro stavební povolení. Vzhledem k tomu, že komunikace s Povodím Moravy je poměrně problematická, tak ta lhůta zpracování dokumentace se prodlužuje. Nicméně předpokládáme, že do konce roku 2018, bychom měli mít pravomocné stavební povolení, s tím že tedy realizace připadá v úvahu příští rok,“ doplnila Ivana Pinkasová. „V rozpočtu města máme na opravu mostu vyplněnou částku osm a půl milionu,“ sdělil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Místní výbor na špatný stav mostku upozorňoval řadu let. „Na stav mostu přes Olešnici náš místní výbor poukazoval už asi před 10 lety. Tehdy statik zhodnotil, že ještě vydrží, že není v takové špatném stavu, jak se nám zdálo. Ale postupem času se nakonec ukázalo, že tedy opravdu odchází. Minulý rok statik zhodnotil, že už je na hranici havarijního stavu, a proto se rychle začal připravoval projekt, součásti toho bude i oprava komunikace v ulici Pod Lesem, od návsi směrem k mostu a od mostu potom dále směrem ke střelnici,“ popsala předsedkyně místního výboru Žeravice Ludmila Landsmannová.

Stavba zkomplikuje dopravu lidem, kteří bydlí na druhém břehu Olešnice, dostat ke svým domům by se ale měli po druhém mostě. „Problém bude s dopravou, protože i druhý most je ve špatném stavu a ten se bude muset asi pravděpodobně zpevnit, aby tam mohla probíhat silniční doprava. A obyvatelé aby se dostali do svých rodinných domů a navíc teda tam je nová zástavba, takže i stavitelé, aby se tam dostali. Určitě to bude o komunikaci, chystáme i nějakou menší schůzi, která má seznámit místní obyvatele s tím, jak budou práce probíhat a jak má projekt vypadat, aby k tomu ještě mohli případně dát nějaké své připomínky,“ dodala Ludmila Landsmannová.

Stavební práce v Žeravicích by podle současných plánů měly začít v příštím roce, realizace je plánována na léto 2019 a zabrat má 3 až 4 měsíce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here