V Přerově se otevřou mosty nad D1

2181

Na stavbě dálnice D1 z Lipníku do Přerova se pro letošek finišuje. Příznivé klimatické podmínky prodloužily stavební sezónu, která probíhá v podzimních měsících bez přerušení. Před otevřením jsou mostní objekty v úsecích Přerov – Kokory, Předmostí – Čekyně a Lýsky – Vinary.

Na příští týden jsou naplánovány jejich prohlídky za účelem předčasného užívání a po vydání potřebných rozhodnutí budou nové trasy zprovozněny. Předpokládané termíny otevření tří mostů jsou konec listopadu a první týden v prosinci.

Následně dojde k odstranění provizorních objízdných komunikací. To se netýká spojnice Přerov – Rokytnice a Kokory, která zůstane zachována pro další plánované dopravní stavby.

Poslední betonáže v letošním roce probíhají v úseku Trnávka v katastru obce Lipník nad Bečvou.

„Město Lipník nad Bečvou je spokojené, protože probíhá poslední realizace dálnice kolem našeho města. Ta dálnice má asi rok zpoždění, ale nemá to žádný vliv na město a jeho místní část,“ řekl starosta Lipníku nad Bečvou – Miroslav Přikryl.

„Jak všichni víme, tento úsek dálnice bude koncem příštího roku zprovozněný, ale skončí na hranici našeho města. Veškerá doprava bude svedena do Přerova a víme co nás čeká. Začala stavba mimoúrovňové křižovatky v Předmostí, před námi je uzavření Polní ulice, takže to bude jeden velký dopravní problém,“ konstatoval Michal Zácha, náměstek přerovského primátora.

Průtahy kolem dálničního úseku Říkovice – Přerov přijel do Přerova řešit premiér Andrej Babiš. V minulém týdnu navštívil Dluhonice, kde část občanů, za podpory ekologického spolku Děti Země, žádá změnu vedení dálnice.

„Teď je to tak, že územní řízení na změnu té dálnice je přerušeno do konce května 2019 a pak bude probíhat územní řízení na Stavebním úřadě v Olomouci. My odhadujeme tak dva roky. Samozřejmě se budeme snažit využívat všech opravných prostředků, pokud se souběžně nedohodneme na nějakém kompromisu. Pak by mělo probíhat stavební řízení. To odhadujeme také na dva až tři roky. Ta stávající trasa by se mohla realizovat tak za pět let stejně jako varianta s odsunem trasy od Dluhonic,“ uvedl Miroslav Patrik, předseda ekologického spolku Děti Země.

„Já mám trošičku strach z budoucnosti. Doufám, že se nedostaneme k soudním přím. Nicméně pokud k nim dojde je zřejmé, že rok 2019 nemáme šanci zvládnout. Pokud se ale dokážeme domluvit, v roce 2020 může začít vlastní realizace,“ reagoval Jan Kroupa, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Aktuálně se v trase dálnice Říkovice – Přerov dokončuje část záchranného archeologického výzkumu, který začal v březnu 2017. Hotový je zhruba ze 70 procent. Zbývajících 30 procent může podle odhadů odborníků trvat dalších šest až dvanáct měsíců.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here