V místě suchého poldru v místní části Újezdec vznikne mokřad

2163

V místní části Újezdec má ze zdejšího suchého poldru vzniknout mokřad, hluboký bude až 1,75 metru a obyvatelé se mohou těšit i na výsadbu vodních rostlin. Cílem projektu je zadržení vody v krajině, které je při důležité obzvlášť v posledních letech, kdy řadu míst trápí opakovaně dlouhodobé sucho.

Suchý poldr v Újezdci vznikl, aby zadržel vodu, která při vydatnějších dešťových srážkách opakovaně působila komplikace obyvatelům okolních domů, když stékala do sklepů a do zahrad. „Ihned po vybudováním suchého poldru, který byl vybudován kvůli zaplavováni domů a zahrad, které jsou pod poldrem, tak se lidé divili byli, že tam není voda. Nějak nebylo dáno do povědomí, co suchý poldr obnáší. Postupně to pokračovalo dál až přišli za námi za místním výborem občané, kteří říkali že by bylo dobře,  kdyby tam byla voda. Tak jsme se snažili najít nějaký dotační titul. Dívali jsme se za pomoci jak zastupitelů, tak hlavně odboru majetku. A podařilo se nám první získat peníze na studii kdy se to začalo dělat jako mokřad, s tím že retence suchého poldru zůstane zachována a v podstatě dno toho suchého poldru bude vrchní hladina toho mokřadu,“ popsal předseda místního výboru Újezdec Radomil Lepič.

Studie potvrdila, že v místě je dostatek vody na vznik mokřadu, protože je sem odvedena drenážemi voda z okolních polí. „Ve vesnici nic takového nemáme u nás.  Voda nám utíká, protože pořád se víc a víc betonuje, dláždí  a všechno, takže vodu a uteče nic takového tady nemáme tak si od toho i slibujeme ten záměr zachování vody v krajině, že časem se to projeví třeba ji ve studnách nebo jinde.  Můžu říct že místní, co máme zatím ohlasy, se na to těší. Ptají se kdy už to bude hotovo. Takže my se na to taky těšíme a věříme že v letošním roce, že už se čeká akorát na firmu, která vyhraje a začne se hloubit,“ doplnil Radomil Lepič.

Okolí poldru má sloužit místním obyvatelům také jako relaxační zóna, místní výbor sem proto už před dvěma lety nechal umístit i lavičky, po dokončení realizace mokřadu navíc přibude i pohled na vodní rostliny. Na financování projektu bude město žádat dotaci, s realizací se má začít už letos. „Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 1,3 milionu korun. Právě jsme zahájili výběrové řízení, tím pádem by se začít stavět mohl někdy na podzim,“ sdělil náměstek primátora Petr Měřínský.

„Na suchý poldr v Újezdci lze čerpat prostředky z dotačního programu OPŽP. Je tam možnost 65 až 85% uznatelných nákladů s tím že minimální částka té podpory musí činit alespoň 250 000 korun. My ještě musíme dopracovat nějaké podklady k žádosti o dotaci tak, aby ji bylo možné podat,“ dodala vedoucí Odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová. O dotaci musí město požádat do půlky listopadu, zda bylo žádosti vyhověno bude pak známo v příštím roce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here