Registr dárců kostní dřeně se včera rozšířil o 27 lidí z Přerova

1585

Dvacet sedm dobrovolníků si včera nechalo odebrat vzorek krve a zaregistrovalo se do databáze dárců kostní dřeně. Hromadnou registraci zorganizovala Dobrá srdce Přerovska ve čtvrtek 22. března v přerovském Base Campu a dala o ní vědět prostřednictvím facebooku. Pomoci lidem s onemocněním krvetvorby mohli i ti, kteří nesplňovali kritéria pro dárcovství. Současně totiž probíhala sbírka hygienických potřeb.

Vyplnění přihlášky do registru dárců kostní dřeně byl první krok k tomu, aby se potenciální dárci dostali do databáze.„Součástí přihlášky je informovaný souhlas s uskladněním DNA. Vzorek bude v registru v Plzni uložen do šedesáti let dárce, pokud on sám se z něj z nějakého důvodu neodhlásí,“ uvedla Ingrid Venclíková z Dárcovského centra v Olomouci.

Vyplněnou přihlášku následně zkontrolovali odborníci, a pokud něco z vyplněných údajů nebylo ve sporu s požadavky na případné dárce, například věk od 18 do 35 let, zdravotní stav nebo prodělané nemoci, odebrali krevní vzorek.

„Na základě krevního vzorku jsou vyšetřeny tkáňové znaky, které jsou důležité pro samotnou transplantaci. Pak už se jen čeká, zda dojde ke shodě s pacientem. Pokud se tak stane, volá se potenciální dárce k dalším testům,“ doplnila Ingrid Venclíková.

Akci v Base Campu zorganizovala skupinka lidí, která si říká Dobrá srdce Přerovska. O Vánocích už například uspořádala sbírku pro lidi v domovech pro seniory a pacienty LDN  přerovské nemocnice. „Na facebooku se často sdílí příspěvky nešťastných rodičů, kteří shání kostní dřeň pro své děti. Narazila jsem tam ale i na příspěvek paní, která pracuje na dárcovském oddělení v Olomouci, že kdykoliv kamkoliv za dárci přijedou. Stačilo pak už jen vytvořit událost na facebooku, zajistit vhodné místo pro odběr vzorků a registraci a dostatečný počet lidí. Někteří kvůli zdraví nebo věku už kostní dřeň darovat nemohou, ale mohou pomoci jinak. Třeba věnovat hygienické pomůcky nemocným dětem,“ vysvětlila spoluorganizátorka akce Jana Vymazalová.

Během registrace do databáze dárců kostní dřeně zdravotní sestřičky nakonec odebrali 27 vzorků, většina z nich byla od žen. Mezi hrstkou mužů byl Miroslav Lapin. Na odběr se chystal do Olomouce, když se dozvěděl o možnosti odběru v přerovském Base Campu, neváhal, vedly ho k tomu osobní důvody. „Už dříve jsem o dárcovství přemýšlel, ale kvůli věku už to nešlo. Když ale kamarádovi onemocněla dcera, začal jsem se o to více zajímat a zjistil jsem, že i když mám více než 35 let, mohou do registru vstoupit po uhrazení poplatku 1500 korun předem, tak jsem to udělal,“ prozradil Miroslav Lapin.

Podle informací Ingrid Venclíkové z olomouckého dárcovského centra je zdánlivě dárců hodně. „Budeme jich mít 80 tisíc, ale i těch onemocnění stále přibývá. Navíc transplantačních znaků existuje velká škála a zcela identický dárce se hledá velmi těžko. Registr je celosvětově propojený, takže i zahraniční dárci poskytují krvetvorné buňky našim nemocným a naši dárci zahraničním pacientům,“ vysvětlila Ingrid Venclíková.

Každý rok v republice onemocní chorobami krvetvorby stovky  osob včetně mladých lidí i malých dětí, pro které je transplantace kostní dřeně od zdravého dárce jedinou možností na přežití. Nejbližší dárcovské centrum je v Olomouci.

Na webových stránkách www. kostnidren.cz lidé najdou kompletní informace o možnosti vstoupit do registru dárců kostní dřeně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here