Pozemky pro Mamutov by mohly být v příštím roce v majetku Přerova

1454

Pravěká minulosti přerovské místní části Předmostí je zase o kousek blíž k velkolepé prezentaci, která se tam chystá. Pro areál budoucího Mamutova se už podařilo scelit pozemky, na nichž by měl naučně-zábavní park stát.

Radní souhlasili s tím, že parcely patřící přerovské společnosti PMS budou směněny za pozemky, které má město v Újezdci. Poslední slovo v této směně ještě budou mít zastupitelé.

O parku Mamutov – který má být vybudován v místech, kde před 27 tisíci lety doopravdy žili mamuti i jejich lovci – se mluví už od roku 2008, kdy zastupitelé schválili záměr výstavby. Na uskutečnění ale stále ještě chybí nejen peníze, ale i ucelené pozemky.

„Mamutov má stát v lokalitě bývalé cihelny v Hranické ulici a na navazujícím zalesněném kopci zvaném Skalka. Část parcel patřila městu – a část společnosti PMS, která je ochotna se pozemků vzdát výměnou za jiné,“ řekl primátorův náměstek Michal Zácha. Odborník, který na oba pozemky vypracoval znalecký posudek, vyčíslil i finanční rozdíl v jejich hodnotě – a to ve prospěch města, které tato transakce připíše na účet 68 tisíc korun.

Víceúčelový park světa lovců mamutů má přijít asi na 150 milionů korun, její realizace je ale zatím jen na papíře. „Mamutov by mohl do autentických míst přilákat turisty z celého světa – a ti by se mohli doslova teleportovat do doby ledové a podrobně ji poznat v průběhu čtyřhodinové prohlídky. Ocitli by se v obydlích pravěkých lidí, viděli jejich tábořiště i loveckou scénu, poznali by krajinu, v níž se pohybovali,“ uvedl Pavel Juliš z přerovského magistrátu.

Součástí má být i replika hromadného hrobu, který byl v Předmostí nalezen. Počítá se také s vyhlídkovou věží, která by měla nabídnout pohled do Moravské brány.

Text: www.prerov.eu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here