“Liščí tanec“ je v pořadí osmá kniha Lenky Chalupové.

1577

Děj dramatického příběhu se odehrává také v Přerově, kde autorka žije, pracuje a tvoří. Na pulty knihkupectví vstoupila knižní novinka tento týden. Psychologické drama s detektivními prvky. To je žánr, který Lence Chalupové sluší. Její silnou stránkou je barvité popisování složitých mezilidských vazeb – ale především rozplétání starých rodinných tajemství.

Liščí tanec je dnes už téměř zapomenutá historická kratochvíle šlechty, která se v šestnáctém až osmnáctém století bavila na loveckých plesech tím, že nechala vyhazovat do vzduchu živé lišky, které se po pádu zranily, nebo zabily. Kniha Liščí tanec ale není historická, začíná v roce 1975 na moravském venkově, kde slaví své páté narozeniny jistý Prokop Foret. Přeje si od rodičů plyšovou lišku, jenže jeho starší sourozenci ho zlobí tím, že mu ji vyhazují do vzduchu a nutí ji tancovat po vzoru historických plesů liščí tanec. Původně nevinná, možná trochu hloupá dětská hra nakonec končí rodinnou tragédií,“ vysvětluje název knihy Lenka Chalupová.

I když, jak Lenka Chalupová říká, kniha začíná v roce 1975, děj se odehrává v současnosti, konkrétně v roce 2017, kdy se po dvaačtyřiceti letech vrací rodina na místo tragédie.

„Je to tak. Hlavní hrdinka, osmdesátiletá Hermína Foretová, si přeje vrátit se s dcerou a syny do hájenky, kam s nimi jezdila v čase dětství. Na místo, které kvůli smrti syna proklela. Jenže všem se tam promítnou zpátky smutné chvíle. Všichni se pak vracejí domů poznamenaní vzpomínkami. Rodina se pak musí smířit s další osudovou ránou, ale více prozradit nechci, abych čtenářům nevzala pointu,“ odhaluje část děje Lenka Chalupová

Děj příběhu je dílem fantazie… jen plyšová liška je reálnou postavou. Autorka na ni vzpomíná jako na svou nejoblíbenější hračku, která ji inspirovala k napsání knihy. A reálná jsou i místa, kde se příběh odehrává.

Pohybovat se budeme po ulici Na Hrázi, U Výstaviště, nebo ve Dvořákově ulici. A také v areálu nemocnice, kde pracuje jedna z hlavních postav. Část děje se odehrává i v Olomouci a také v hájence pod Hostýnem,“ popisuje místa příběhu Lenka Chalupová.

„Je to jeden z nejočekávanějších titulů předvánoční sezóny. Ze zkušenosti víme, že se dobře prodává. Čtenáři oceňují, že Lenka Chalupová do knihy připojuje podpis i s věnováním,“ uvedla vedoucí přerovského knihkupectví Veronika Švarcová.

Liščí tanec čeká i křest – ten se odehraje v sobotu 3. listopadu v Městském domě v Přerově na koncertě kapely Re-Vox, která bude kmotrem nové knihy Lenky Chalupové.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here