Helfštýn žil tento týden kovářským kurzem i programem pro děti

2757

Na Helfštýně bylo tento týden živo – probíhal tady mezinárodní kovářský kurz i program pro stovky dětí z mateřských a základních škol. Kováři pracovali na výrobě nožů z damascénské oceli, pro děti bylo připraveno loutkové divadlo nebo ražba mincí.

I přes omezení, která přináší rekonstrukce paláce, probíhá na Helfštýně většina akcí, na které si návštěvníci zvykli v minulých letech. Tento týden byly na hradě hned dvě naráz. „Helfštýn je spojený s tradicí pořádání uměleckých kovářských kurzů už od 90. let, konkrétně tento kurz, který právě probíhá je zaměřený na výrobu nožů z damascénské oceli, to znamená, že pánové se zde učí svařovat různé druhy oceli a železa dohromady. Je to kurz mezinárodní, který tedy bohužel letos nehostí žádného Čecha, ale máme tady pány z USA, z Austrálie, z Itálie a ze Slovenska, takže i pro lektora je to zajímavá zkušenost. Souběžně s tímto kurzem damascénského kování zde probíhá takzvané loutkování a tvořivé dílničky pro nejmenší. Je to akce pro mateřské školky a děti 1. stupně ZŠ. Jde o interaktivní dílny spojené s divadlem. Ty pořádá Studio Bez Kliky,“ vysvětlil helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Kováři pracovali celý týden u výhní na třetím nádvoří, nože které vyrobí si potom odvážejí sebou. „Tento ročník tady máme 6 kluků, je to mezinárodní společnost, dá se říct, že je to tady od Moravy, přes Ameriku – Chicago, Austrálii až do italských Benátek. Máme tady chlapce z Itálie, ten je nejmladší, ten dostal tento kurz jako dárek k osmnáctým narozeninám. Pak je tady kluk z Austrálie a už potřetí také můj kamarád z Chicaga. V podstatě se učíme dělat damascénskou ocel, to znamená svařování v ohni. Dotýká se to hlavně nožů, na konci týdne se snažíme předvést hotový damascénský nůž,“ popsal vedoucí kurzu a výrobce nožů Jaroslav Brixi.

Část účastníků byla letos na kurzu poprvé jiní už se účastní opakovaně. Souběžně s kovářským kurzem probíhaly tento týden na hradě také výtvarné dílny pro děti z mateřských a základních škol., během jednoho dne jich sem přišlo až tři sta. „V posledních dnech jsme se setkali tady na hradě Helfštýne s dětmi nejenom z okolí, ale i vzdálenějších míst na loutkovém divadle. A dále měly děti příležitost zastavit se v mincovně, kde se mohly seznámit s mincovními stroji, jakým způsobem se dříve vyráběly a razily mince,“ doplnil vedoucí Studia Bez Kliky Roman Prokeš.

Studio Bez Kliky připravuje program na Helfštýně i příští víkend. V neděli 17. června můžete přijet na Helfštýnské ateliéry, které nabídnou řadu stanovišť, návštěvníci si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet muzejnické profese od archeologické, přes vedení sbírek až po ovládání měřících nástrojů či práci ve výtvarném ateliéru.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here