Cyklo-běh za Českou republiku bez drog zastavil včera v Přerově

1818

V Přerově v úterý 12. června  zastavili účastníci cyklo-běhu za Českou republiku bez drog. Pro žáky ze školní družiny Základní školy Boženy Němcové měli hodinový program s názvem Pravda o drogách. Na závěr děti odstartovaly další etapu cyklo-běhu.

 Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Aktivita organizovaná občanským hnutím Řekni NE drogám, řekni ANO životu chce upozornit na dlouhodobě zanedbané vzdělání na poli drogové prevence. „Letos je to 16. ročník, vyrazili jsme včera z Třince a čeká nás dohromady 1200 kilometrů, budeme končit 22. června v Praze. Účelem cyklo-běhu je jednoduše ukázat na to, že skutečnou prevencí je vzdělávání už malých dětí. Zvládnutí toho, aby to dítě vědělo, že tu drogu pro život nepotřebuje, že život bude jednodušší bez drog,“ popsal tiskový mluvčí občanského hnutí Řekni NE drogám – řekni ANO životu Pavel Mudra.

Počtvrté se letos cykloběhu účastnila Iveta Černá. „Já se cyklo-běhu účastním na základě smutné události a to bylo to, že moje dcera začala ve 12 letech brát drogy. A když jsme potom hledali tu cestu, jak z toho ven, protože není jednoduché zjistit, jestli děti ty drogy berou nebo ne, nebo jsou v pubertálním věku, tak vlastně jsem to zjistili až později, když jsme už jsme nějaké podezření měli, ale člověk jako rodič si myslí, že se to nemůže stát, ale potom, když jsme to zjistili, tak jsme hledali nějakou cestu a dostali jsme se k sdružení Řekni NE drogám, řekni ANO životu a ti vzali dceru na tuto akci. A když moje dcera z cyklo-běhu přijela tak jsem měla doma úplně jiného člověk. A moje dcera řekla: „Mami, kdybych tohle věděla, tak už bych drogy v životě nezačala brát a nikdy brát nebudu,““ popsala jedna z účastnic akce Iveta Černá.

Během 16 ročníků cyklo-běhu prošlo besedami a programem přes 100 000 dětí. V Přerově se jeho účastníci zastavili už i v minulých letech. „Mě se tento projekt velmi líbí, je to podle mého názoru barvité, jde to odspoda, a je to vůle těch lidí tu problematiku řešit. Přináší do toho své pohledy, ale já to jenom vítám. Je to milé, hezké, natolik jiné než ty šedivé projekty, které nám chodí z Ministerstva školství,“ dodal přerovský radní a zastupitel Jiří Kohout. Trasa letošního Cyklo-běhu vede přes 40 měst Čech a Moravy, denně cyklisté a běžci urazí průměrně 120 kilometrů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here